19 ting du ikke må gjøre i Thailand

Nå om vinteren, er det mange som velger å reise til varmere strøk for litt sol og varme. I mange år har Thailand vert det landet flest nordmenn reiser til på ferie om vinteren. Men når vi reiser utenlands, tenker vi ikke alltid over at vi ikke er hjemme lenger, og at vi faktisk er på besøk i et annet land. Vi har det med å oppføre oss som vi pleier, og da kan oppførselen vår lett bli misforstått. Her får du en liste over 19 ting du ikke bør gjøre i Thailand:

 1. Ikke bli hissig dersom du kommer opp i en situasjon som irriterer deg (en høy restaurantregning, innpåslitne selgere osv.). I Thailand viser man ikke sinne offentlig. Prøv heller å være rolig, men bestemt, og formuler ditt budskap med et smil. Det er som regel mer effektivt (thailendere er kjent for å smile så og si uansett…). Dersom du mister besinnelsen, kan du oppleve at thailendere begynner å le og smile. Dette gjør de ikke for å gjøre narr av deg, men for å redde deg fra situasjonen du har satt deg i (du har mistet ansikt), og glatte over det hele.
 2. Ikke tøys med buddhistiske symboler (dvs. ikke klatre på dem, lag v-tegnet bak buddhaens hode osv.). Det er faktisk forbudt ved lov å vanhellige Buddha, også for turister. Straffen er bot eller i verste fall fengsel.

  thailand 2

 3. Ikke ta bilde av et buddhistisk symbol før du har undersøkt om det er greit. Noen symboler er så hellige at man ikke skal fotografere.
 4. Ikke gå med bare skuldre eller ben hvis du skal besøke et buddhistisk tempel. Et besøk krever anstendig bekledning. Thailendere er veldig glade i å gå i skjorter, som de ser på som ordentlige plagg. Pakk derfor gjerne dine lette sommerskjorter og -bluser med i kofferten.
 5. Ikke glem å ta av deg på bena før du går inn i tempelet. Det samme gjelder hvis du skal besøke en thailenders hjem.
 6. Kvinner må ikke ta på en buddhistisk munk, gi ham ting direkte eller ta imot ting direkte fra ham.
 7. Kjører du offentlig transport, så ikke beslaglegg setene reservert for munkene.

  thailand 1

 8. Ikke snakk nedsettende om den thailandske kongefamilien. For thailendere er den nesten som en helligdom å regne. Det tolereres ikke at noen behandler dem respektløst.
 9. Ikke ta en thailneder på hodet. Det er respektløst.
 10. Ikke prøv å håndhilse på thailendere. Gjør heller den thailandske hilsenen “wai”, der du plasserer håndflatene mot hverandre foran deg og bøyer hodet litt. Dette blir satt pris på. Husk at de yngre skal “waie” eldre først.
 11. Ikke pek rett mot noen med fotsålene dine. De regnes som kroppens “skitneste” område (mens hodet er det “reneste”). Hvis du sitter på gulvet, gjør som thailendere og sitt med beina i kryss, eller fold føttene under kroppen.
 12. Ikke sprad rundt i badetøy utenfor stranda og bassengområdet. Du bør også ta på deg en t-skjorte eller en strandkjole selv om du bare skal opp og spise på strandrestauranten.
 13. Unngå toppløs soling. For mange thailendere er dette veldig provoserende.
 14. Ikke kyss eller klem din partner offentlig. Det er særlig lite akseptert av eldre thailendere. Kjærtegn som dette tilhører privatlivet. Men å klemme barna dine er helt ok. Thailendere er svært glade i barn, og opptatte av dem (noe foreldre med lyshårede barn ofte merker, da disse skiller seg ut i Thailand).
 15. Ikke ta deg en røyk på gaten. Det er ikke lov i Thailand. Det kan gi deg bot.
 16. Ikke kast søppel på gaten. Det gir deg også bot.
 17. Ikke kjøp noe som kommer fra ville dyr. De kan fort være fredede, og da blir straffen hard dersom du blir tatt.
 18. Ikke bruk narkotiske stoffer. Det er ulovlig, og kan medføre store bøter og strenge fengselsstraffer.
 19. Ikke vær høylydt eller brautende. I den thailandske kulturen oppfører man seg rolig og behersket. Smilet er det sosiale limet.

Når alt dette er sagt, skal det også sies at Thailand er et veldig hyggelig ferieland. Menneskene er hyggelige, og servicens god. Prisnivået er også veldig hyggelig, og ligger på omtrent 1/5 av prisnivået i Norge. Og ikke mist er været som regel fint og stabilt, naturen flott, og bademulighetene mange!

God tur!

1 comment for “19 ting du ikke må gjøre i Thailand

Legg inn en kommentar