29 grunner til å stumpe røyken

29 grunner til å stumpe røyken

Røykeslutt er i vinden som aldri før. Å slutte å røyke er bra for deg og kroppen din.

Til tross for alle virkemidler som tas i bruk er det likevel slik at tusenvis av røykere prøver å stumpe røyken ved starten av hvert eneste år. Men mange mislykkes, og begynner å røyke igjen.

Her ramser vi opp hele 29 grunner til at du burde stumpe røyken. Kanskje dette vil hjelpe?

 

1. Bedre råd

Røyk blir bare dyrere og dyrere.
Forskerne tror at prisøkning vil få røykere til å redusere forbruket sitt, og dessuten er det enorme kostnader knyttet til røyking. Vel fem prosent av landets totale medisinske kostnader går med til sykdommer forårsaket av røyking, ifølge Regjeringen.no.

 

2. Sigaretten er en bakteriebombe

Nyere forskning viser at sigaretter kryr av basiller, som inhaleres sammen med røyken. Det er fortsatt uvisst om du kan bli syk av disse bakteriene, men bare tanken i seg selv burde være nok til å stumpe røyken!

I undersøkelsen av kjente sigarettmerker ble det funnet at én enkelt sigarett kunne inneholde over én million bakterier, melder TV2nyhetene.no.

 

3. Det lukter vondt

Med en gang du slutter å røyke vil du endelig innse at røyk stinker! Ikke bare det, røyking gir faktisk nedsatt luktesans og smakssans.

 

4. Vanskeligere i senga

Røyking kan påvirke sirkulasjonen i kroppen, som blant annet kan føre til at det blir vanskeligere å ha det hyggelig sammen i senga. For med mindre blodstrøm til kjønnsorganene er det vanskelig å bli opphisset. Det gjelder både kvinner og menn.

 

5. Bedre søvn

En studie viser at fire ganger så mange røykere som ikke-røykere har følelsen av å ikke være uthvilt om morgenen. Forskerne tror årsaken er abstinenssyndromene røykere kan oppleve gjennom natten.

– Røykere har ifølge studien mindre tid med dyp søvn og lengre tid med lett søvn enn ikke-røykere, melder Dagens Medisin.

 

6. Sterkere bein

Ikke-røykere har sterkere bein enn røykere. Forsking viser at kvinner som røyker jevnlig får nedsatt beinmineraltetthet, og verst er det for kvinner i overgangsalderen.

 

7. Bedre hørsel

Røykere har nesten 70 prosent større risiko for å miste hørselen enn ikke-røykere.

 

8. Mindre risiko for å få psoriasis

Studier har vist at røykere er mer utsatt for å få hudlidelsen psoriasis. Og jo mer en røyker per dag jo større er sannsynligheten.

Det antas at det er toksinene i sigarettrøyken som påvirker deler av immunsystemet som er koblet til psoriasis, melder Norsk Psoriasisforbund.

 

9. Varmere føtter og hender

Som vi har vært inne på tidligere, når du røyker går blodsirkulasjonen i kroppen ned og mange sliter med kalde føtter og hender.

10. Tryggere å bruke p-pille

Tar du p-pille og røyker samtidig bør du kutte ut en av delene.

Det har vært kjent i nær 50 år at p-piller gir økt risiko for blodpropp. Faren for blodpropp er størst de første 6–12 månedene etter at man begynner med p-piller, melder Statens legemiddelverk.

 

11. Røyk og medisiner

I noen tilfeller vil det være mulig å redusere inntaket av medikamenter. Røyking påvirker nemlig enzymene i leveren som prosesserer visse legemidler. Røykere må derfor noen ganger ta høyere doser for å oppnå samme effekt.

 

12. Mindre risiko for at huset brenner ned

En studie har vist at det er over seks ganger så stor risiko for at personer som bor i røykehjem opplever brann enn de som har det røykfritt. En annen studie har vist at røyk er involvert i 55 prosent av alle husbrann der noen omkommer.

 

13. Styr unna Chrons sykdom

Det er fire ganger så stor sannsynlighet for at røykere utvikler denne sykdommen, som er en kronisk betennelse på mage- tarmkanalen. Infeksjonene ved Chrons sykdom er noen ganger så kraftige og gir så mye plager at deler av tarmen må fjernes.

 

14. Reduser risiko for hjertesykdom og hjerteinfarkt

Røykere er langt mer utsatt for å få kronisk hjertesykdom enn ikke-røykere. Risikoen for kronisk hjertesykdom øker med antall røykte sigaretter. Sammenlignet med ikke-røykere er risikoen mer enn fordoblet. Selv få antall sigaretter per dag er farlig, melder Norsk Helseinformatikk.

15. Penere tenner

Røyketenner er sjelden pene. Nikotin gjør tennene brune. Det legger seg i alle kriker og kroker i munnen, der det er vanskelig å komme til med tannbørsten. Og jo lenger du røyker, jo mer vanskelig er det å bli kvitt flekkene. Og ikke bare det, røyking gir også dårlig ånde og øker risiko for tann- og tannkjøttsykdom og kreft i munnhulen.

 

16. Færre rynker

Røyk er kjent for å framskynde aldringen av huden, blant annet fordi røyken ødelegger vevet som gir huden sin styrke og elastisitet.

 

17. Uten syrerefluks

Mange røykere opplever å få syrerefluks. Det vil si at syre og øvrig innhold fra magesekken kommer opp i spiserøret.

 

18. Unngå gule fingre

Gule tenner er en ting, men gule fingre er noe annet. Det er ikke pent det heller! Røyking kan misfarge fingrene dine for alltid.

 

19. Slutt på svimerker

Stumper du røyken blir det slutt på svimerker på klær og på bilsetet. Enten det er snakk om lin, bomull, ull, lær eller vinyl, vil stoffet merkes hvis den får sigarettrester på seg.

 

20. Mindre pes fra andre

Mange røykere opplever å få mye pes fra dem rundt seg. Er det ikke barna som ber dem om å slutte å røyke, så er det venner, foreldre, ektefeller eller kolleger.

 

21. Slutt på hosting

Få slutt på hosteanfall hvor det høres ut som du er døden nær!

 

Les også: Fra og med 1. juli blir det forbudt å dampe e-sigaretter på steder hvor det i dag er røykeforbud

 

22. Sårene gror bedre

Studier viser at sår til røykende pasienter ikke gror like raskt som hos ikke-røykere, som etter kirurgiske inngrep og trekking av tenner.

 

23. Tryggere for babyen

Røyker du med en liten baby i huset, øker risikoen for krybbedød. – Det spiller ingen rolle hvor eller når foreldrene røyker. Risikoen for krybbedød er der uansett, ifølge NRK.no.

 

24. Du kan bli gravid

Norge har lenge vært blant de landene hvor flest gravide kvinner røyker. Tall fra medisinsk fødselsregister for 2002 viser at 22,0 prosent av kvinnene røykte daglig eller av og til ved svangerskapets begynnelse, og 16,1 prosent røyker daglig eller av og til ved svangerskapets slutt, ifølge Helsedirektoratet. Røyking i svangerskapet øker blant annet risikoen for lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, krybbedød, svangerskap utenfor livmoren og spontanabort.

 

25. Sunt for sæden

Røykende menn har dårligere sæd.

– Vi fant at de som ikke røyker har 49 prosent høyere spermkvalitet enn røykere, sier de bak forskningen, ifølge NRK.no.

 

26. Kom i overgangsalderen når du skal

…og ikke før. Røyking kan nemlig framskynde overgangsalderen hos kvinner.

Jo mer man røyker, jo større er risikoen for å komme tidlig i overgangsalderen, viser norsk forskning, skriver Aftenposten.no.

 

27. Date mer

En studie som er gjort på flere tusen single kanadiere viser at 56 prosent ikke vil date en som røyker. Kanskje verdt å tenke på hvis du driver med nettdating?

 

28. Bedre for munnen din

Vi har allerede nevnt at det er dårlig for tannhelsen å røyke. I tillegg svekker røyking spyttproduksjonen. Spyttet holder tennene friske og hele. Saltene i spyttet beskytter tennene mot syreangrep og proteinene danner en hinne på tennene som beskytter mot slitasje.

 

Les også: Røyk er farligere enn snus

 

29. Bra for hjernen

En studie viser at røyking øker risikoen for å utvikle demens.

– Det er en myte at røyking reduserer risikoen for å få alzheimer. Det stikk motsatte er tilfelle, slår amerikanske forskere fast, ifølge Tidens Krav.

 

 

Kilde: Dinside

Legg inn en kommentar