I dag er det 40 år siden Elvis døde

I dag er det 40 år siden den amerikanske musikklegenden Elvis Presley døde.

“Elvis has left the building” lød den kjente meldingen til publikummere som tålmodig ble værende igjen etter konsertene i håp om å få et ekstra glimt av artisten.

16. august 1977 forlot Elvis Presley ikke bare bygningen, men gled ut av selve verden. I dag er det 40 år siden dødsbudskapet fra Graceland rystet en hel klode.

Elvis Presley

Elvis Aaron Presley ble født 8. januar 1935 i Tupelo i Mississippi. Han døde 16. august på baderommet på Graceland i 1977 i Memphis i Tennessee.

Han solgte over en milliard albums og er stadig den best selgende solist noensinne, ifølge Guinness Rekordbok.

Presleys karriere var igrunnen på topp hele tiden fra gjennombruddet tidlig i 1956 til hans død i 1977. Etter gjennombruddet ble Elvis en av de første globale superstjerne, men karrieren fikk en nedtur da grupper som The Beatles og Rolling Stones slo igjennom. Men Elvis kom tilbake. Han holdt bejublede opptredener før overvekt og pillemisbruk tok knekken på han.
Etter hans død steg populariteten betraktelig. Ironisk nok er det solgt flest Presley-plater etter Presleys død. Selv i hans såkalte svake periode på midten av 1960-tallet var han plateselskapet RCAs desidert sterkeste kort, og han var Hollywoods høyest betalte stjerne (sammen med Elisabeth Taylor).

I tillegg til hans enorme suksess i sine leveår, har ettertiden vist en vedvarende interesse for Elvis Presleys liv og musikk. Hans hjem i Memphis er i dag museum og besøkes årlig av over 500 000. I en stor avstemning i Time Magazine i året 1999 ble Elvis utpekt som det 20. århundrets mest betydelige navn

 

Død

På formiddagen (lokal tid) den 16. august 1977 fant kjæresten, Ginger Alden, Elvis livløs på badet med over 10-14 narkotiske stoffer i kroppen. Han ble kjørt til Baptist Memorial Hospital, der han ble erklært død kl 15.30. Elvis veide 104,42 kg da han døde.

I likhet med sitt sensasjonelle gjennombrudd i 1956, var nyheten om hans død førstesidestoff verden over. En rekke aviser og magasiner verden over satte nye løssalgsrekorder med sine Elvis-reportasjer.

Da han døde, samlet det seg umiddelbart store mengder med sørgende utenfor Graceland. I en offentlig uttalelse sa USAs daværende president Jimmy Carter:

Elvis Presleys død berøver vårt land en del av seg selv. Han var unik og uerstattelig. For mer enn 20 år siden, slo han igjennom på scenen med en påvirkning som var så betydelig at den trolig aldri vil kunne overgås. Med sin musikk og sin personlighet, og ved å sammensmelte den hvite manns countrymusikk og den svarte manns rhythm and blues, forandret han for all tid amerikansk populærkultur. Hans popularitet var enorm, for mennesker verden over ble han et symbol på sitt lands vitalitet, opprørstrang og gode humor.

Ettertiden

Totalt sang Elvis inn over 800 sanger.

Salget av plater var i 1977 på rundt 500 millioner verden over, men dødsfallet i august 1977 fikk platepressene til å gå varme. Hans plateselskap måtte leie inn kapasitet hos andre i et fåfengt forsøk på å dekke etterspørselen. I løpet av få måneder var det solgt rundt 200 millioner til. I dag har platesalget passert 2 milliarder ifølge beregninger. I tillegg til monster-hit singelen fra 2002, “A little less conversation”, har Elvis hatt en rekke andre suksesser på hitlistene etter sin død. “Guitar man” nådde førsteplass på country-listen i USA i 1981. “It`s only love” 3.-plass UK 1980. “Rubberneckin`” gikk til topps på de fleste lister i 2003. “America” nådde topp 10 USA i 2001; etter 11. september hendelsene. Nyutgivelser av “That`s all right” og “Heartbreak Hotel” gikk til topps i USA hhv. 2004 og 2006. På BBC-listen gikk nyutgivelser av “Jailhouse rock”, “One night” og “It`s now or never” til topps i 2005. Ja, Elvis har faktisk hatt hele 40 forskjellige titler inne på BBC Topp 20 i løpet av første ti-år av dette århundre!

Elvis kalles «Kongen av rock’n’roll», eller ganske enkelt  «The King».

 

 

Elvis Presley-fans markerer at det er 40 år siden «kongen av rock» døde med en ni dager lang Elvis-festival i Memphis og Nashville.

 

Legg inn en kommentar