Dette bør du tenke på før du kjøper bruktbil

For alle som ikke er opptatt av at bilden skal være flunkende ny,  kan det være mye å spare på å kjøpe en bruktbil. Det selges veldig mange bruktbiler i Norge, og selve salgsprosessen er svært enkel. Selv om det finnes mange bruktbilforhandlere som gir garantier på bilene, er nok likevel den største forhandleren i Norge finn.no. kjøper en bruktbil privat via internett, kan det være lurt å ta noen forhåndsregler. Her får du noen gode tips til hva du bør tenke på før du kjøper bruktbil.

Undersøk bruktbil med lukkede øyne

Finn.no anbefaler at du lukkerøynene for å danne deg et førsteinntrykk av bilden du ser på. Still deg foran bilen med ansiktet vendt mot bilpanseret. Lukk øynene og bruk fingrene til å føle over grillen og den fremste delen av panseret. Dersom du merker nupper og små hakk i lakken, bør du være på vakt. Steinsprut er ofte et resultat av at bilen er kjørt på dårlige veier, med grus og sand. Dersom også dekkene er slitt skjevt, kan det være tegn på at bilen har vært kjørt hardt.

God tid

Du bør ikke forhaste deg når du kjøper bruktbil. Det er veldig mange bruktbiler til salgs på markedet til
enhver tid. Bare på finn er det over 60 000 biler til salgs. Det finnes derfor helt sikkert flere aktuelle bilder du kan velge mellom, og flere kommer for salg rett rundt hjørne.

bruktbil2

Kontrakt

Det viktigste når du skal kjøpe eller selge bil, er å tagne en god kontrakt. Dette er viktig for å unngå en senere tvils mellom selger og kjøper. Bare i fjor mottok forliksrådet 8000 saker, hvorav de fleste manglet kontrakt. En god kontrakt kan du laste ned på naf.no. Dersom du kjøper bilen gjennom en finn-annonse, kan det være lurt å ha denne annonsen med som et vedlegg til kontrakten.

Her finner du NAF sin kontrakt

bruktbil

Pris

Prisen er jo ofte det viktigste. En god tommelfingerregel er at nye biler faller 20% i verdi det første året. Deretter faller de ca 10% for hvert år. Prisen på en to år gammel bil som kostet rundt 300 000 kroner som ny, blir altså rundt 216 000 kroner. Generelt kan man også si at en bruktbil koster 5 til 8% mer hos en forhandler enn når du kjøper privat. Det er i praksis garantien hos forhandleren du betaler ekstra for.

Fabrikkgaranti

Alle biler som er solgt nye i Norge har 5 eller 7 års fabrikkgaranti. Denne garantien følger bilen. Det vil si
at dersom du kjøper en 4 år gammel bil som er kjøpt i Norge, har den fortsatt 1 eller 3 års garanti igjen. Detter er ikke alltid tilfelle med biler som er kjøpt i utlandet. Hvor bilen er kjøpt er dermed et viktig poeng i forhold til garantien på bilen.

Heftelser

Du må alltid sjekke om det er noen økonomiske heftelser registrert på bilen før du kjøper den. Sjekk dette uansett hvem du kjøper av. Finn.no har en lenke til hvor du kan sjekke det på nett. Dessuten må du sjekke om omregistreringsavgiften er inkludert i prisen. Ubetalt årsavgift koster også kr 3000,-.

bruktbil4

Dekk

Dekkene bør ikke være mer en 5 år gamle. Da blir gummien hard, og gir dårligere veigrep. På de fleste dekk står det når de er produsert. I tillegg kan du kjøpe en billig måler på Biltema for å måle hvor mye mønster det er igjen på dekkene.

Rust

Alle biler ruster, og noe rust må du nok påregne dersom det er en gammel bil. Men du bør sjekke under
dørene, rundt bagasjelokket, hjulbuene og gulvet inni bilen. Løft vekk gummimattene for å se om det er spor av rust. Sjekk også bagasjerommet, og ta ut reservehjulet for å se om det passer til bilden. Verktøy for å skifte hjul skal også følge med.

bruktbil2

Lakk

Det kan være lurt å sjekke om bilen er omlakkert. Det kan jo hende at den er omlakkert bare fordi eieren ikke likte fargen på den, og da har det jo ingen betydning. Men det kan også hende at den er omlakkert fordi den har vert utsatt for en kollisjonsskade.  Ta en ekstra titt under dørene. Om man vipper opp gummilisten rundt vinduene, er det også lett å se om bilen er omlakkert.

Motoren

Du trenger ikke være bilekspert for å gjøre noen grunnleggende undersøkelser i motoren. Dersom det er oljesøl og skitt i motorrommet, kan det tyde på dårlig vedlikehold. Sjekk også hvordan batteriet ser ut. Dra opp oljepeileren, og sjekk konsistensen på oljen. Er den tjukk og svart er det et tegn på at den ikke har vert skiftet på lenge.

bruktbil3

Eventuelt

Du kan spørre når registerreimen sist ble skiftet. På noen biler er det svært dyrt å skifte denne. Det kan koste opptil kr 20 000,-. Dersom du kjenner noen som har greie på bil, kan det være lurt å ha med vedkommende når du er ute å kikker.

Omregistrering på nett

Du kan enkelt omregistrere bilen på nett. Dette gjør du under “mine kjøretøy” på vegvesen.no. Omregistreringsavgiften må fortsatt betales over disk hos Biltilsynet, men fra november 2016 kan dette også gjøres på nett.

Her kan du omregistrere på nett

Da ønsker vi lykke til med ditt neste bilkjøp. Måtte du finne den rette bilen for deg!

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar