Bruker du åpne trådløse nettverk?

Om du er på en kafé, en flyplass eller et hotell, fins det som regel trådløse nettverk å koble seg på, helt gratis. Utrolig praktisk, spesielt i utlandet hvor mobildatakostnader kan være skyhøye.

Dessverre kommer ikke trådløse nettverk uten risiko. Noen kan spionere på datatrafikken din, og det veldig enkelt.

Vanskelig å identifisere

En svakhet med dagens trådløse teknologi er at det er svært enkelt å sette opp falske basestasjoner. Nettverket Sunresort WiFi kan like gjerne være satt opp av personer med onde hensikter på hotellrommet ved siden av, selv om navnet er identisk med hotellets eget nettverk.

Dette gjelder selv om nettverket benytter passord. Siden PC-er og mobiltelefoner alltid vil forsøke å koble seg på nettverket med sterkest signal, kan man derfor aldri være helt sikker på hvilket nett man faktisk er tilkoblet.wifi2

 

Du kan bli iakttatt

Et gratis program, som alle kan laste ned til både PC og smarttelefon, er alt som skal til for å spionere på datatrafikken i et trådløst nettverk. I sanntid kan kjeltringene spionere på og manipulere dataene som sendes til og fra PC-en din. De kan praktisk talt «ta over» forbindelsen.

Se for deg at du sender en e-post, men at den blir stoppet idet du har trykket «Send». Deretter skrives den om, før den videresendes i ditt navn til mottaker. Dette er et «man in the middle»-angrep. Det ovennevnte gjelder enten vi ubevisst kobler oss til et falskt nettverk, eller er på et legitimt nett.

 

Trådløse nettverk innebærer en risiko

Kort sagt: Hver gang du er tilkoblet et trådløst nettverk, er det en risiko for at informasjon du sender og mottar, kan sees av andre. Dette omfatter blant annet brukernavn og passord for pålogging til ulike tjenester, så lenge selve påloggingen og kommunikasjonen foregår ukryptert — altså i klartekst. Det er også viktig å vite at dette ikke bare gjelder sider på nettet, men også programmer du har på PC-en som kommuniserer mot internett.wifi1

 

4 sikkerhetsråd

Nedenfor er fire ting som du alltid bør ha i bakhodet:

  1. Vær kritisk til hvilke trådløse nettverk du bruker, og vurder nytte mot risiko. Det hjelper ikke at nettverket har et passord, så lenge alle kan logge seg på.
  2. Hold mobilen tilkoblet mobilnettet istedenfor et ukjent trådløst nettverk.
  3. Trenger du nettverk til privat-PC-en? Husk at du kan bruke mobilens nett som «hotspot». Legg inn et godt passord, og slå av internettdelingen når du er ferdig.
  4. Skal du logge deg inn noe sted? Sørg for at nettadressen starter med https://. Da krypteres (sikres) datautvekslingen mot avlytting.

Mer informasjon

Lær mer om sikker tilkobling her: HTTPS (Wikipedia)

Denne videoen viser hvor lett det er å lure til seg passord: Slik kan de lure til seg passordene dine med falske trådløse nettverk (vgtv.no)

 

Les også:

Hvordan lager du sikre passord?

Går du inn i mørke smug nattestid?

Hvilke apper har sugerør inn i mobilen din?

Hva om PC en din får løsepengevirus?
Hvem er disse hackerne?

Skytjenester og jobbdokumenter

Vi blir også veldig glade hvis du vil følge opp på Facebook eller Twitter

 

1 comment for “Bruker du åpne trådløse nettverk?

Legg inn en kommentar