Christer Torjussen

Komikeren Christer Torjussen (født 1970) er for mange en absolutt favoritt. I tillegg til å være komiker er han også utdannet tekstforfatter. Han har mottatt mange priser for sitt fantastiske talent, blant annet mottok han “Komiprisen” som beste stand-up artist i 2007, og “Stå opp mester” under standupfestivalen i 2012. Christer debuterte i 1999, og har siden den gang turnert landet rundt med sine show. Han har også varmet opp for mange kjente utenlandske komikere.

Videre er han kurs- og foredragsholder i tekstskriving, og har gitt ut live-DVD, to bøker og vært programleder på TV. Vi hadde lyst å bli bedre kjent med denne mannen, og fikk lov til å stille ham noen spørsmål.

Gjennom dette intervjuet får du muligheten til å bli bedre kjent med Christer Torjussen som person. Han forteller om bakgrunnen for sin karriere, og om gode og mindre gode opplevelser på scenen. I tillegg forteller han om det splitter nye showet sitt “Drittpappa”, som straks skal ut på turne.

Christer Torjussen som privatperson

Vi spurte Christer om hvordan han er som person, og om hvordan han tror hans venner ville ha Christer1beskrevet ham? Er han like morsom og kjapp i replikken også som privatperson, eller er denne siden av ham forbeholdt scenen?

«Jeg tror mine venner beskriver meg som omgjengelig, lojal, kreativ, morsom, pirkete og hissig. Men jeg tror ikke de ville si at jeg er morsom hele tiden, for det er jeg ikke. Folk som prøver å være artige hele tiden er de verste menneskene som finnes. Når det er sagt, uten evnen til å se det komiske i det meste hadde jeg ikke hatt dette som yrke – humor kan hjelpe deg gjennom faser i livet, både tunge og lysere tider. Uten en god slump galgenhumor hadde jeg nok taklet en del ting mye dårligere.

Når det er sagt har jeg et reelt behov for å ikke være morsom også, da det er jobben min. Jeg har vel egentlig et tungsinn parallelt med å være komiker – jeg har alltid hatt en dragning mot mørke og fordervelse. Jeg liker gamle kirkegårder fordi det er så mye kjærlighet, savn, sorg og historie på samme sted.  Stillheten på en kirkegård fra Victoriatiden i London er fantastisk.

Musikksmaken min er også relativt dyster og monoton, jeg hører mye på black metal og hardcore. Men har slettes ingenting i mot å slenge på en lystig reggaelåt eller annen musikk som gjør meg glad, jeg tror kanskje bare jeg trenger en motvekt til det å være komiker på heltid. Det finner jeg i musikk, litteratur og film».

Hadde ikke ambisjoner om å bli komiker

Vi ba Christer fortelle litt om hvordan hans karriere startet, og veien frem mot der han er i dag. Vi spurte om han alltid har ønsket å bli komiker?

“Jeg hadde absolutt ingen ambisjoner om å gjøre karriere som komiker, Jeg visste ikke at det gikk an å leve av det engang. Etter å ha gått Westerdals Reklameskole var jeg skråsikker på at jeg hadde en gyllen fremtid som bransjemann og tekstforfatter, men der tok jeg feil. Jeg møtte veggen 29 år gammel, sa opp jobben i Leo Burnett og visste ikke helt hva jeg skulle finne på. Jeg gikk på standup en kveld i Oslo, og tenkte at det der kan jeg også gjøre, muligens bedre også. Jeg fikk en åpen mik-spot på Reis Deg Komikerklubb, og siden det har det altså gått rette veien.

Jeg har vel alltid likt å få folk til å le fordi jeg har hatt evnen til det. Jeg flyttet mye i barndommen fordi faren min var lege, og begynte i ny skoleklasse flere ganger. Når man ikke er den kuleste eleven, ei heller særlig god i gym og idrett, er et skolelys eller nerd – da blir man gjerne klassens klovn i stedet. Jeg har jo fått en på trynet eller to for å aldri klare å holde kjeft”.

christer2

Forbilder

Vårt neste spørsmål til Christer Torjussen er om han har eller har hatt spesielle standup forbilder? Til
dette svarer han:

“Mitt første møte med norsk standup var Herodes Falsk med «Born in Drammen», som var en pionér
innen vårt felt. Noe jeg synes han får alt for lite kred for, selv om kanskje ikke alle vitsene var hans egne. Han definerte det vi i dag kjenner som standup, og gikk i bresjen for generasjonene som har kommet etter ham. Jeg ler kanskje ikke like mye av vitsene i dag, men i 1985 traff humoren en forvirret og pubertal femtenåring midt i hjertet. Året etter fikk jeg tak i Eddie Murphys «Comedian» på kassett, og hodet mitt eksploderte. (Uten at jeg på noen måte skjønte at jeg en dag skulle stå på scenen og gjøre det samme selv). Mine forbilder i dag er Louis CK, Patton Oswald og Dylan Moran. Hver av dem har en særegen stil som er unik, forbilder man bør etterstrebe og studere for å forstå hvordan de tenker når de skriver nytt materiale”.

Dette er hans viktigste arbeid så langt

Christer har allerede en lang karriere bak seg som komiker. Vi ville gjerne vite hva han selv vurderer som det viktigste han har gjort til nå? Og eventuelt hva som står for ham som den alle beste forestillingen / opptredenen han har gjort?

“Det viktigste jeg har gjort til nå er kanskje å skrive det nye showet mitt som skal hete «Drittpappa», hvor jeg snakker om temaer jeg har skygget unna i alle år. Om forholdet til min egen far, å gå litt dypere enn å såvidt skrape på overflaten – som er mye lettere som komiker. Nå skal jeg ta for meg både begravelse, selvmord og psykiatri på scenen – uten at det verken skal bli tårevått eller fjasete. Det har tatt lang tid å komme dit, men nå tør jeg å fortelle noe ferdig og ikke miste hodet fordi publikum ikke ler hvert 15. sekund. Showet handler om angsten om å ikke være bra nok som foresatt, mann og medmenneske – samt frykten for å være like ubrukelig som min egen far.

Mitt beste show så langt tror jeg var for et par hundre soldater i en militærleir nylig, tatt i betraktning de var 18-20 år gamle, altså folk jeg i teorien kunne vært faren til. Unge folk ler ikke av hva som helst, og de ser mye standup på YouTube og vet hva de liker. Å få stående applaus av 450 klinkende edru soldater er ganske stort for meg. Det ligger litt mer prestisje i å nå frem til en såpass «vanskelig» målgruppe og få respons enn et vanlig standuppublikum som har kjøpt billett, tatt noen øl og er innstilt på å le. Man får mye mere gratis da, som det heter. Kommer du skjevt ut på en forsvarsjobb kan det bli de verste 25 minuttene i ditt liv. Også var det jo veldig stas å få Komiprisen for beste standup, det er vel lite som slår det.”

christer3

Han har også gjort noen tabber

Når man opptrer live slik som Christer gjør, kan det jo bli ganske katastrofalt dersom man gjøre noen store tabber. Vi måtte selvsagt spørre om han noen gang har tabbet deg skikkelig ut på scenen? Og
hvordan han i så fal løste dette?

“Jeg har trynet et utall ganger, nok til å skrive en bok om det. Jeg har sikkert gjort alle tenkelige feil
som er mulig å gjøre som komiker, men uten å ha gjort feilene kan du heller ikke skjønne hva som er riktig og hva du ikke skal gjøre neste gang. Eksempelvis; Tidlig i min karriere var jeg konferansier på en svær eventmiddag hvor jeg hadde fått det for meg å sette spørsmål ved hvor gammel man måtte være for å like vond mat, som østers og kamskjell. Ingen lo. Det sto østers og kamskjell på menyen. Ellers så er det ikke lenge siden jeg var på et lukket arrangement og det gikk plutselig opp for meg at her var det 7-8 forskjellige språk og nasjonalitete i publikumr. Det hadde ingen informert meg om på forhånd. I stedet for å gjøre det jeg vanligvis gjør, å senke skuldrene og snakke med folk, og spørre dem hvordan i alle dager de kom fra Thailand og endte opp her, fikk jeg panikk og kjørte på med materiale. På inn- og utpust. Ingen lo, og halvparten skjønte sikkert ikke hva jeg sa engang. Heldigvis skjer ikke slik ofte lenger, men du verden så smertefullt det er.”

Fremtidsplaner

Til slutte spurte vi Christer Torjussen om hans umiddelbare fremtidsplaner:

“Som nevnt; Å få Drittpappa ut på veien og spilt showet her og der. Håper på å få noen terningkast og anmeldelser jeg kan ta med meg tilbake til Oslo. Ellers består fremtidsplanene hovedsakelig av å grille, fortsette å stå på scenen så lenge det er folk som vil høre på meg. Jeg kan ikke forestille meg noen bedre jobb, og vil helst gå over lik før jeg bytter denne tilværelsen med noe annet. Ser man langsiktig på det vil jeg roe ned tempoet en dag, leie et hus i Frankrike hvor jeg skal sitte og lese alle bøkene jeg har kjøpt men aldri får tid til, kjøpe rødvin og skinke og være sammen med kjæresten min. Det er en god plan.”

Vil du se det nye showet “Drittpappa”?

Christer Torjussen skal ut på turné med showet Drittpappa til høsten, Vi vet at han kommer til Stavanger den 29 september, og skal da spille på Stavangeren. Fullstendig spilleliste er enda ikke klar, men følg med på Christer sin  hjemmeside eller den offentlige facebooksiden. 

Mens du venter på det nye showet, kan du kose deg med denne

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar