Derfor feirer vi Halloween

Ordet halloween stammer opprinnelig fra det engelske All Hallows Eve, Det vil si «alle helliges kveld».  Halloween feires på ulike måter omkring 31. oktober hvert år. Markeringen av kvelden er opprinnelig en kristen skikk som har utviklet seg til en ikke-religiøs feiring. Halloween-feiringen i Norge er påvirket av tradisjoner og kommersiell populærkultur i USA.

Vi feirer Halloween 31 oktoberhallowe

Allehelgensdag er i Den norske kirke lagt til første søndag i november, mens den i Den katolske kirke er lagt til 1. november. Allehelgensaften feires derfor i katolske områder 31. oktober, noe som innebærer at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som halloween. I Norge har det blitt en tradisjon å feire halloween 31. oktober.

De dødes dag

På Halloween skal skillet mellom den levende og den døde verden være tilnærmet usynlig. Vi pynter derfor gjerne med ting som symboliserer døden. Og vi kler oss ut i kostymer som symboliserer død og overtro. Vanlige kostymer er feks spøkelser, levende beinrangler,hekser, zombier, demoner, røde smådjevler, vampyrer, Dracula og Frankensteins monster.

halloween

Halloween i USA

Vi har hentet våre Halloweentradisjoner fra USA, og derfor pynter vi også i Norge med gresskarlykter. Opprinnelig ble neper brukt til lykter av irene, men i senere tid da mange immigrerte til USA, ble nepene byttet ut med gresskar. Gresskar var lettere tilgjengelige i USA.Også tradisjonen med  utkledde barn som går fra hus til hus og tigger godteri med ordene “Trick or treat”, er en tradisjon vi har adoptert til Norge. Her bruker vi vanligvis ordene “Knask eller Knep”.

Knask eller knep

Den amerikanske tradisjonen med å gå «trick or treat» betyr at man kan velge mellom å få en rampestrek eller gi en godbit. I Norge er dette ofte oversatt til “knask eler knep”. Men det finnes også andre oversettelser. Noen steder sier de ”digg eller deng”, eller ”godteri eller fanteri”. Det er imidlertid ikke sosialt akseptert å gjøre fantestreker selv om man ikke får godteri.

hallow

 

Les også: Kjøreregler for Halloween

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

 

2 comments for “Derfor feirer vi Halloween

  1. Arvid
    2. november 2017 at 09:02

    Beklager å si det men det meste du har skrevet her er feil. Både halloween og julebukk tradisjonen stammer fra norrøn tid og er to forskjellige ting….

    • 30. november 2017 at 10:34

      Takk for rettelsen 🙂 Innlegget er nå oppdatert.

Legg inn en kommentar