Falsk faktura fra Telenor stjeler filene dine

Telenor er et av selskapene som brukes av svindlere for å få kontroll på datamaskinen din. De sender ut faktura fra Telenor via epost – og hvis du åpner fakturaen låses filene på datamaskinen din.

Telenor advarer mot falsk faktura

Vær på vakt dersom du mottar en faktura fra Telenor som epost. Fakturaen ser ut som den kommer fra Telenor, men det gjør den nødvendigvis ikke.telenor

«Advarsel! Denne er ikke fra Telenor, men fra svindlere som vil ha info eller installere skadevare. Slett den eller rapporter som spam», skriver telegiganten i en Twitter-melding der et eksempel på en av de falske epostene er vedlagt.

Ser helt profesjonelle ut

Det er vanskelig å se forskjellen på en falsk og en ekte faktura. Svindlernes eposter fra Telenor ser helt profesjonelle ut. Avsenderen er epost@telnor.no, men flere steder i epostene er det koblinger til teleselskapets egne nettsider.

Undersøkelser Telenor har gjennomført, viser at det dreier seg om utpressingseposter, såkalt ransomware. Dersom du klikker på lenken i eposten og laster ned programmet du bes om å laste ned, tar skadevaren kontroll på dine data. I praksis betyr dette at dataene dine tas som gissel, og du vil få beskjed om å betale svindleren for å få dem tilbake.

– I 2016 så vi en økt profesjonalisering av organisert datakriminalitet, og salget av avansert skadevare på et grått/sort marked er blitt til milliardbutikk, sa sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor til NTB i januar.

Vårt tips

Dersom du mottar en faktura fra Telenor til din private epostadresse, bør du ikke åpne denne selv om du er Telenor kunde. Du kan logge inn på Telenor sine sier å finne oversikt over fakturaene dine der. Eller du kan ringe Telenor og spørre om de har sendt deg en epost. Dette gjelder også dersom det er en epost til bedriften du jobber for.

1 comment for “Falsk faktura fra Telenor stjeler filene dine

Legg inn en kommentar