Fars hjemmelagede kjøttkaker

Kjøttkaker er alltid en vinner. For ikke menge generasjoner siden var den vanlig å servere kjøttkaker på julaften. Nå kan man kjøpe ferdige kjøttkaker i butikken, men det blir ikke det samme som de gode hjemmelagede. Og det er ikke vanskelig å lage kjempegode kjøttkaker selv. Det er bare å sette av tid til å gjøre det. Og mens du er i gang, kan du godt lage så du har til flere middager. For disse kan godt fryses ned, og tas opp ved en senere anledning. Denne oppskriften har jeg fått av min far. Og han er veldig gled i kjøttkaker!

Ingredienser til 4 porsjoner

400 g kjøttdeig
11⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
1⁄4 ts malt muskat
1⁄4 ts malt ingefær
1 egg
1/2 dl matfløte
2 ss potetmel
Eventuelt 1/2 løk

Brun saus (den enkle)

1 pakke TORO kjøttkakesaus
5 dl vann
Smak til med salt og pepper

Brun saus (hjemmelaget)

4 ss smør
4 ss hvetemel
1 l kjøttkraft eller buljong
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

Grønn ertestuing (den enkle)

1 pakke TORO ertestuing
Tilsett vann

Grønn ertestuing (hjemmelaget)

1 pakke liten frosne erter
1 dl kjøttbuljong (utblandet) (1 dl vann + ½ kjøttbuljongterning)
1 ss smør
1⁄4 ts pepper

Tilbehør

4 ss rørte tyttebær

kjottkaker1

Slik gjør du

Lag kjøttkakene ved å blande alle ingrediensene i en bolle. Bruk elektrisk mikser til du får en jevn deig. Sett platen på middels varme, og ha smør i stekepannen. Form kjøttkakene med litt kaldt vann. Da klistrer ikke deigen seg til fingrene. Trykk dem litt flate når du legger dem i stekepannen. De vil runde seg noe igjen i løpet av steketiden. Stek ca 3-4 minutter på hver side, til de har fått den rekke brunfargen. Ofte vil de også være gjennomstekt etterpå.

kjottkaker2

Sett over postene.

Lag brun saus. Hvis du velger den enkle varianten følger du oppskriften på pakker, og tilsetter krydder etter eget ønske. Velger du den hjemmelagede brune sausen, starter du med å smelte smøret i en kjele. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Lag ertestuing. Kok opp frosne erter i kjøttbuljong. Mos alt med en stavmikser eller foodprocessoren. Du kan også bruke en potetmoser. Ha i smør og smak til med pepper.   

Server kjøttkakene med brun saus, poteter, grønn ertestuing og rørte tyttebær.

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar