Fredag den 13. En ulykkesdag

I dag er det fredag den 13, en internasjonalt kjent ulykkesdag. Når måneden begynner på en søndag, vil fredag bli den 13. Dette skjer minst ett og maksimalt tre ganger hvert år. I år, 2017, skjer det to ganger. Fredag 13. januar og fredag 13. oktober.

Både dagen fredag og tallet 13 er tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer, og kombinasjonen av disse to blir regnet som dobbelt ulykke.

Dette er ingen gammel tro. Dette fenomenet oppstod på slutten av 1800-tallet, og er bare en overtro vi i den vestlige verden har.

I Kina og Japan styrer de unna tallet fire. Det er deres ulykketall.
Mens i Spania og Hellas har de tirsdag den 13. som ulykkesdag.

 

Fredag den 13.

Spesielt i England, men også store deler av den vestlige verden, forbinder man denne dagen med ulykker. Gammel overtro sier at man bør ikke starte nye prosjekter denne dagen. Det er også svært få, selv i våre dager, som gifter seg på fredag den 13.

I Danmark skulle man heller ikke sjøsette båten eller reise til sjøs denne dagen.

 13

Fredag, en ulykkesdag

Her er forskjellige forklaringer på hvorfor nettopp fredag er ulykkesdagen.

Kristendommen: Det var på en fredag Adam spiste det forbudet eple. Både ødeleggelsen av Salomos tempel og syndfloden skal ha skjedd på fredager. Jesus døde på korset på langfredag.

Norrøn Mytologi: Fredag var oppkalt etter Frigg og Frøya, som symboliserte ekteskap og fruktbarhet. Fredag var i utgangspunktet en positiv dag før kristendommen kom til landet.
Frøyas symbol, katten, ble nå forbundet med hekseri.heks

Myten er at heksene pleide å samles på kirkegården under månen på fredager. Alltid 12 stykk, til Frøya dukket opp og ga de 12 heksene katten sin og fullførte ringen som den 13. til stede.

 

Tallet 13

13 er regnet som et uheldig tall. Kanskje fordi det er et usymmetrisk oddetall?
I norrøn mytologi spores tallet 13 til Balders død.
I kristendommen var de under Jesu siste måltid 13 til bords.

En del høye hus ”mangler” etasjen 13, og på noen fly finnes ikke rad 13. Fra 12 etterfølges seterekke direkte av rad 14.

 

Er denne dagen verre enn andre?

Det finnes faktisk mennesker som ikke står opp av senga denne dagen. De foretrekker å ligge med nesa godt under dyna bak låste dører. De lider av paraskevidekatriafobi, irrasjonell frykt og angst for fredag den 13.

Men i følge Tryg Forsikring og DNB Skadeforsikring er det ingenting som tilsier at det skjer flere bilskader denne dagen. Tryg Forsikring opplevere heller tvert i mot. De hadde 16 % færre bilskader denne dagen i 2012.

 fredag

Hva bør du unngå i dag?

I følge gammel overtro:

– betyr det syv års ulykke å knuse et speil
– betyr det ulykke å se en svart katt krysse veien foran deg
– betyr det ulykke å gå under en stige

 

Er dette en ulykkesdag for deg? Har du hatt noen uhell i dag?

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

1 comment for “Fredag den 13. En ulykkesdag

Legg inn en kommentar