Gode gjerninger med egoistisk baktanke

Gode gjerninger

Er alle gode gjerninger like gode? Eller gjør vi det noen ganger av egoistiske grunner?

Dette skjedde med meg i forrige uke

Feil kode

Jeg var på nærbutikken for å handle noe småtteri med meg hjem. Denne dagen regnet det kattunger og det var vått, grått og trist.

Jeg løp fra bilen og inn i butikken. Det regnet så mye at kun på de få meterne var det umulig å ikke bli våt. Jeg ristet av meg det jeg kunne av dråper og vann, og begynner å plukke med meg de tingene jeg trengte for å lage dagens middag. Når jeg kom til kassa var det kø. Det er ei jente i begynnelsen av 20 årene som forårsaker den.
Hun har glemt koden på kortet sitt og prøver igjen og igjen. Innimellom slipper hun folk forbi, men avvistfortsetter å prøve mellom kundene. Hun har to kort med deg, men hun står tydelig fast med koden på begge kortene.

Jeg får litt vondt av denne jenta som, mens jeg pakker varene, har brukt opp alle forsøkene på begge kortene.

Beløpet hun skulle betale var ca 65,- og varene var et par poser med noe hun hadde funnet i frysedisken, sikkert til dagens middag, de også.

Til slutt klarer jeg ikke se på denne stakkars jenta lenger, som er pinlig berørt av hele situasjonen og køen hun lager. Jeg går bort å trekker kortet mitt og betaler den lille summen hun skylder.

Hun blir litt flau men veldig takknemlig.
Mannen i kassen roser meg og takker han også.

I jentas øyne var nok dette av typen “gode gjerninger”. Men jeg gjorde det av egoistiske grunner. For det var mer for meg selv enn henne. For tenk om det hadde vært meg …. Tenk om det var jeg som stod der og ikke husket koden. Eller ennå flauere – ikke hadde hatt penger på kortet. For har vi ikke alle opplevd en av delene selv, eller begge?

Tenk om jeg måtte ha gått hjem i regnværet for å hente kontanter og så ut igjen.
For denne jenta gikk. Jeg så henne da hetta godt nedover ansiktet i det hun begynte på turen hjemover i øsende regn.

Hva hadde du gjort? Hadde du hjulpet jenta?
Hadde du hjulpet meg neste gang jeg stod i kassa og ikke husket koden?

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar