Hellstrøm ringer julen inn

I anledning den nært forestående høytiden kommer mesterkokkens gløgg og juleakevitt i splitter nye utgaver.

Eyvind Hellstrøm trenger ingen nærmere introduksjon, men du bør definitivt ta en titt på hans to sorter til jul – hans friske og økologiske gløgg, og årets fyldige og komplekse juleakevitt.

Ikke gå i gløggfella

Ingenting er som en kopp varmende gløgg med kroppen inntullet i et deilig mykt teppe foran peisen når kulda setter inn og du sårt trenger et lite avbrekk fra den hektiske førjulsstria. Og hvis du passer på å ikke gå i gløggfella (også kjent som billig rødvin med gløggmiks) og heller velger en ferdiglaget variant bestående av ekte og ordentlige råvarer, ligger alt til rette for at pulsen virkelig kan senke seg.

Jeg ville lage en gløgg av topp kvalitet med røtter i nordiske tradisjoner, og håper at dens høytidsstemte aromaer kan bidra til litt ekstra julestemning i de tusen hjem, sier Eyvind Hellstrøm.

Årets utgave vant for øvrig nylig et anbud i konkurranse med en rekke andre gløgger, og den er derfor tilgjengelig i over 180 Vinmonopol-butikker over hele landet.

Gløggen er laget i samarbeid med den svenske gården Snälleröd i Skåne, og alle ingrediensene er 100 prosent økologiske. I år er basen en sangiovese av høy kvalitet, og det gir gløggen en flott fruktkarakter – som deretter er piffet opp med spansk hetvin og krydret med blant annet nellik og kardemomme.

Hellstrøm har satt sitt eget preg på gløggen ved å tilsette appelsin og ingefær i krydderblandingen, og det gjør den friskere med bedre balanse og litt mer sitruspreg enn andre gløgger.

Krydder i gulldrakt

Den stilige sorte flasken hentet i 2015 hjem et diplom fra designkonkurransen Visuelt, samt en nominasjon til German Design Awards – og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. I stedet for å kle opp gløggen i en glorete julehabitt har designerne heller dekorert flasken med gullsymboler som representerer planteversjoner av de ulike krydderne, slik man kan se for seg at de flyter rundt i den mørke væsken.

Hellstrøms Gløgg har en klar dyp blårød farge og en forførende, kompleks og julekrydret duft av kardemomme, nellik, søte solbær, mørke kirsebær, rosiner, honning, ingefær og frisk appelsinzest. Gløggen har videre en rik, myk og fyldig munnfølelse med balansert sødme, flott friskhet og en rund, delikat og saftig smak av modne mørke og røde bær, kardemomme, kanel og sitrus som munner ut i en lang og krydret avslutning.

Gløggen er selvsagt herlig på egenhånd, enten som velkomstdrink til julefesten eller i sofaen etter en lang dag med juleshopping, men den er også nydelig følge til juletapas med baconsvisker, rugbrød med sild og pepperkaker med Stilton, samt til småkaker og juledesserter. Prøv den også til sjokoladefondant, en saftig krydderkake eller snacks som nøtter og saltstenger.

Du kan servere gløggen både avkjølt og varm, men om du går for sistnevnte alternativ er det viktig å vite at den bare skal trekke under oppvarmingen. Temperaturen må altså ikke overstige 62 grader – ellers forsvinner en del av gløggens aromaer og karakter. Med andre ord – sett kokeplaten på lav varme og ta deg god tid. Tilsett gjerne litt rosiner og hakkede skoldede mandler om du har lyst.

Hellstrøm Gløgg er tilgjengelig i kategori 4 på Vinmonopolet, og har en pris på 159,90 kroner.

 

En modnere og mer kompleks juleakevitt

Til selve julemåltidet må det imidlertid sterkere lut til. Sammen med gløggen lanserer Hellstrøm sin eksklusive og kompromissløse juleakevitt for femte år på rad, og i år har en større andel av blenden enn før vært modnet på madeirafat. Det gjør Hellstrøm Juleaquavit 2017 til en hakket mer fruktig og sødmefull akevitt enn tidligere utgaver, samtidig som de mange ulike komponentene i blenden sørger for en kompleks og fyldig akevitt med svært høy kvalitet.

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.

Akevitt er en nasjonalskatt som har utviklet seg i samspill med norske mattradisjoner i hundrevis av år, så denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjela. Og nå er den i ferd med å få sin renessanse. I dag er ikke importerte produkter det spor eksotiske lenger, så i stedet søker vi tilbake til våre egne gamle tradisjoner for å hente ny inspirasjon, sier Eyvind Hellstrøm.

Det nynordiske kjøkkenet har med sitt sterke fokus på håndverk, kvalitet og lokale råvarer sannsynligvis også bidratt til å sette akevitt på agendaen igjen.

– Ettersom fokuset på norsk tradisjonsmat kulminerer i julen, som også for meg personlig er et av årets høydepunkter, var det helt naturlig for meg å lage en egen juleakevitt. Denne er i likhet med den vanlige akevitten min et ekte tradisjonelt produkt laget av norske råvarer, men i en fyldigere og mer sødmefull stil som gjør den til en perfekt match til fet, salt og smaksrik mat som for eksempel pinnekjøtt, forklarer Hellstrøm.

I likhet med Eyvind selv har juleakevitten en sterk personlighet, samtidig som den er like elegant og forseggjort som rettene han tryller frem på kjøkkenet.

Prisbelønt design

Flasken har på sin side et moderne og nyskapende uttrykk, samtidig som designet med stolthet trekker inn vår tradisjonsrike norske fortid. Hellstrøm Juleaquavit er innhyllet i århundregammel visdom i form av enkle og vakre symboler fra vintersiden av en primstav, som man i tidligere tider brukte for å huske viktige merkedager knyttet til både arbeid og fest. På denne flasken skinner symbolene i gull, og når den er fylt oppstår en optisk effekt som gir et flott spill. Dette er gjort både som honnør til de gamle symbolene, og som et dekorativt element når flasken plasseres på et julepyntet bord.

Flasken har også falt i smak hos designmiljøene både hjemme og ute, og innhentet i 2015 en Wood Pencil Award fra D&AD, Visuelt-gull og Pentawards-sølv, og tidligere i år var den nominert til German Design Awards.

– Designet viser at det er kvaliteten på produktet som står i sentrum, og formidler akkurat det jeg står for og det jeg ønsket at juleakevitten skulle være, sier Eyvind Hellstrøm.

 

Til julemat og på egenhånd

Hellstrøms Juleaquavit 2017 har en gyllen farge og en mild, frisk og energisk duft av karve, appelsinzest, stjerneanis, vanilje og fiken med et hint av fennikel, nøtter og sherry, og er en fyldig, rik og kompleks akevitt, samtidig som den har en forfriskende og transparent stil. Den har en rund og myk munnfølelse, og en tydelig, intens og sødmefull smak av karve, søte appelsiner, modne plommer, kanelstang, pepper, tørket frukt og gammelt trevirke som munner ut i en lang, frisk og karvepreget finish med toner av anis.

Hellstrøms juleakevitt er perfekt til alt av norsk julemat, ikke minst pinnekjøtt og røkte pølser. Den er også herlig til svineribbe (særlig Hellstrøms egen variant), juleand med appelsinsaus eller til og med et staselig viltmåltid. Den fungerer dessuten utmerket til koldtbord med rakfisk, sild og leverpostei, samt på egenhånd etter et tungt julemåltid. Eller hva med å teste den som ingrediens i en spennende juledrink?

Akevitten kan drikkes romtempererert, men server den helst kjøleskapskald. Temperaturen stiger raskt i glasset, og den får dermed automatisk en fin kjellertemperatur som gjør den avkjølende til maten, samtidig som den ikke er for kald.

Hellstrøm Juleaquavit 2017 har en pris på 449,90 kroner, og er tilgjengelig i bestillingsutvalget, samt i rundt 30 Vinmonopol-utsalg over hele landet.

Akevitten er for øvrig kun laget i et svært begrenset opplag på 2900 nummerte flasker, og er dermed perfekt som samleobjekt for alle med et snev av mat- og akevittinteresse.

Legg inn en kommentar