Hemsedal-saken

Hemsedal-saken har berørt hele nasjonen. De aller aller fleste synes det er hårreisende at de tre mennene ikke ble dømt.

Kun ja betyr ja

Noen spør; var det så smart av Andrea Voldum å være med tre ukjent menn på nachspiel? Drikke alkohol og ta narkotiske stoffer med dem?
Ingen drar på nachspiel for å bli voldtatt. Ingen drikker alkohol for å bli voldtatt. Eller tar på seg utfordrerne klær som feks miniskjørt for å bli voldtatt. Ingen ønsker å bli voldtatt! Ingen fortjener å blir voldtatt!

Linn Rosenborg skriver på bloggen sin:

Kun ja betyr ja. Nei betyr nei. Overstadig rus betyr nei. Søvn betyr nei. Bevisstløshet betyr nei. Det er lov å være full. Flørte. Fomle med klær på et nachspiel på overtid. Det er lov å kline. Og det er lov å ombestemme seg. Trekke seg unna. Si stopp. Det som ikke er lov er å ta seg til rette. Det er ikke lov å ta seg til rette. Det er ikke lov å ta seg til rette.

Andrea navnga mennene

Andre valgte selv 2. august å offentliggjøre navnene på de frikjente i hemsedal-saken. Hun skriver følgende på sin facebookside:

Andrea

“Eg velge å dela denna artikkelen med dikka her på face, først og fremst fordi denna artikkelen beskrive veldig godt korleis eg og føle det, korleis e det mulig? Eg har brukt 2 og eit halvt år på rettssaka osv, og eg sit at med ein følelse av å ikkje bli trudd. Rettssystemet i Norge, for meg, e heilt på trynet og eg stille spørsmålstegn til jury og meddomsrett her i Norge. Det e ikkje så mange ord som strekke til, ant enn at eg e veldig skuffa.

For at andre ikkje skal oppleva det marerittet og den torturbehandlingen eg vart utsett for av desse, velge eg å gå ut med navn: Raymond Wærness, Espen Elvaker og Jonas Hammarstrøm.”

Folk debatterer hvorvidt det er riktig å navngi både mennene og meddommerne i hemsedal-saken. En av dem er Hilde Melhus. Hennes kommentar har i skrivende stund fått over ti tusen likes på Facebook.

“Har hun ikke lov til å fortelle hvem hun har hatt sex med? For i følge rettsstaten er hun ikke voldtatt….”

Andrea

– Kanskje fordi den kommentaren viser det absurde i det hele. De skal kunne voldta og gå fri fra det, mens hun skal kunne bli straffet for å fortelle på sin facebookside hvem hun var på nachspiel sammen med, sier kommentatoren Hilde Melhus til Side2.

– Voldtektssaker er vanskelig i seg selv, da det ofte er ord mot ord. Men her har mennene i Hemsedal-saken tilstått å hatt sex med jenta, og det er bevist at hun ikke var ved bevissthet. Det er ganske interessant å se hvordan en enkel kommentar kan få så mye respons. Det hadde jeg ikke regnet med når jeg skrev den. Men det viser at du bør tenke igjennom hva du skriver, for det er ganske mange som leser kommentarene, sier Hilde Melhus til Side2.

Hun mener det er  viktig å støtte Voldum, også fordi den har store ringvirkninger.

– Når vi vet mørketallene for alle de som ikke anmelder, så er jeg glad for den støtten som folket viser Andrea som har det motet som skal til for å stå fram slik.Jeg håper det gir mot til flere til å anmelde saker, sier hun.

– Men i stedet har denne frifinnelsen sendt ut signaler om at en voldtekt sjelden straffes. Og det er farlige signaler å sende, sier hun.

En av ti kvinner voldtas

Linn Rosenborg skriver også i sitt blogginnlegg:
“I Norge vil en av ti kvinner oppleve å bli voldtatt i løpet av livet. En av ti. Smak litt på det tallet. Hvor mange kvinner kjenner du? Hvor mange av disse vet du at er blitt utsatt for et eller flere seksuelle overgrep? Hvor mange vil du få vite om i fremtiden? Ingen? Er dette fordi det ikke har skjedd, eller fordi kvinnen forventer å ikke bli trodd; så hvorfor lide seg gjennom å se overgrepet i øyene, og å fortelle?”

På landsbasis ble det i 2014 anmeldt 1138 voldtekter i følge Kripos’ rapport om Voldtektssituasjonen 2014. 179 av disse endte i retten. Kun 125 endte i dom.

 

#JegTrorDeg

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

 

Legg inn en kommentar