Ikke legg ut bilder av andre sine barn

Nå har skolene begynt igjen de fleste stedene i landet.

Ekstra spesielt er det for de minste som skal begynne i 1. klasse. Med sommerfugler i magen og nye skolesekker på ryggen skal hverdagen bli helt ny og annerledes. Første skoledag er en merkedag, og på merkedager er kameraet ofte litt hyppigere i bruk.

barn skolestart

Men tenk deg om før du publiserer disse bildene på sosiale medier.

Ulovlig

Beskjeden fra både Medietilsynet og Barneombudet er klar: Det er ulovlig å legge ut bilder av andres barn på sosiale medier uten tillatelse.

Ofte kan bildene være uskyldige, men man bør fortsatt tenke seg godt om før man legger ut bilder av andres barn. Man risikerer å bryte åndsverksloven når man gjør det uten å spørre om lov, sier seniorrådgiver i Barneombudet, Thomas Wrigglesworth, til VG.

Men det er mange grunner til at du ikke bør legge ut bilder av store barnegrupper.

bilde-mangler

– Det kan for eksempel være barn som er under barnevernstjenesten, eller barn på flukt, som ikke skal på nett. Det er det lett for andre foreldre å glemme. Bilder fra avslutninger passer i album hjemme, men ikke på sosiale medier, sier Stine Tjensli, pedagogisk leder i Solhaug barnehage i Skiptvet i Østfold, til NRK.no.

Regler for publisering

For å kunne publisere bilder på nett er man nødt til å ha samtykke fra personene som kan identifiseres på bildet. Når det gjelder barn under 15 år er man nødt til å få samtykke fra foreldrene.

Som hovedregel er det altså ulovlig å legge ut bilder av andres barn på nett uten tillatelse fra foreldrene. Uten samtykke bryter man både personopplysnings- og åndsverkloven.

Jeg skriver det igjen:
Det er viktig å huske på at enkelte barn ikke skal være avbildet på internett. Dette gjelder for eksempel barn som bor på hemmelig adresse.

Sjekkliste for hva du bør tenke over før du legger ut bilder av barn

Type bilde: Hvordan er bildet av barnet? Vis respekt og ikke del åpent for eksempel bilder av nakne barn eller barn i veldig private situasjoner. Nakenbilder av barn har ikke noe på nett å gjøre

Mengde: Det er stor forskjell på å publisere noen få bilder og det å publisere masse, eller publisere film. Vær litt sparsom.

Kanalbruk: Del med færrest mulig. Dersom du egentlig bare vil dele med familien, bør du gjøre nettopp det. Bruk personverninnstillinger i sosiale medier eller lag lukkede grupper.

Bildetilpasninger: Bruk ulike filter eller lav oppløsning.

Fokuser på aktiviteten: Dersom du absolutt vil forevige Lucia-feiringen i barnehagen eller barnebursdagen kan du heller ta nærbilder av hånden som holder Lucia-lyset eller av ryggene til barna som spiser kake.

Spør før du deler: Spør alltid barnet før du deler bildet med andre. Still spørsmål som: «Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?» Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret. Ved å spørre barnet om det er greit å dele bildet lærer også barnet at det må spørre om lov til å dele bilder av andre når det blir gammelt nok til å ha egne kontoer på sosiale medier.

Vårrengjøring: Se igjennom bildene du har publisert på ulike sosiale medier innimellom, og vurder om noen av de gamle bildene kan slettes. Alt må ikke ligge åpent for alltid.

(Kilde: Datatilsynet)

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar