Informasjonssikkerhet i ferien

Skal du ut og reise i sommer? Da tar du vel med mobilen, ja kanskje både den og andre dingser, som nettbrett og PC? Hvordan kan du sikre de digitale verdiene dine på reise og oppholdssted? Hvilke farer lurer? Det bør du tenke på før du drar av sted. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan ivareta informasjonssikkerhet i ferien.

Hva driver du egentlig med i ferien?

På ferie gjør du trolig mye av det samme som ellers, men på annet sted og kanskje under helt andre forhold. Du følger med på sosiale medier, leser nyheter, bruker e-post og ikke minst penger – i nye, spennende nettbutikker. Nettbanken bruker du kanskje fra nærmeste internettkafe eller fra et hotellrom. Det er sol og sommer – hva kan vel gå galt?

Mye kan faktisk gå galt, men slik kan du redusere faren for det!

Før ferien

  • Ta sikkerhetskopi før du reiser. Uhell kan skje og tyver finnes alle steder. Unngå å miste viktige bilder, dokumenter og annen informasjon.
  • Oppdater alle programmer på PC, nettbrett og mobil.
  • Sikre alltid PC, nettbrett og mobil med et passord/ PIN-kode.
  • Installer et fjernslettingsprogram på telefonen din. Flere telefonprodusenter tilbyr dette gratis. Noen forslag: Find My iPhone for IPhone/iPad/iPod, Find My mobile for Android.
  • Registrer telefonens IMEI nr. på en trygg plass. Du får det frem ved å taste *#06#. Med dette nummeret kan du melde fra til operatøren din og få sperret telefonen om den blir stjålet.

Informasjonssikkerhet i ferien

Vær oppmerksom når du bruker en PC i det offentlige rom. Det er lett for kriminelle å få tak i dine personlige opplysninger, som brukernavn, fødselsnummer, passord, PIN-koder, bankkonti og kredittkortnumre.

Tenk på hva du bruker datamaskinen din til via usikre trådløse nett. Informasjonen du sender og mottar kan leses av andre. Hotellets trådløse nett kan være enkelt å avlytte.

Hold alle programmer oppdatert også i ferien. Virus og dataangrep skjer gjerne mot utstyr som mangler oppdateringer.

Feriekuppet!

Har du funnet en spennende nettbutikk i ferien? Har de tilbud om årets kupp for glade feriegjester? Husk da at du alltid – også i ferien – bare bør handle fra anerkjente nettbutikker med kryptert forbindelse (https//). Bruk kredittkortet på nett – ikke betalingskortet. Da har du større mulighet for å kunne få pengene tilbake, dersom det går galt. Ikke la det bli nettsvindleren som gjør et feriekupp!

“Roam like home” er nylig innført for EU-EØS-området. Husk at de fleste land utenfor området ikke har roaming med norske priser. Der kan det bli en dyr ferie. Ferjer og fly er ekstra dyre! 

Hvor er dingsen min?

Ta med dingsene som håndbagasje når du flyr. Ikke glem dem igjen i sikkerhetskontrollen. Etterlat ikke utstyr åpenlyst i bilen, på hotellrom, på hytta eller andre steder. Lås ned utstyret du ikke bruker i safe på hotellet. Ingen safe? – det er bedre å låse det ned i kofferten enn ikke å gjøre noe.

Etter ferien

Sikkerheten økes hvis du endrer PIN-kode og passord for de tjenestene du har brukt i ferien. Ta sikkerhetskopi av feriebildene!

Ha en god og sikker sommer!

Les også:

Slik unngår du span
Ikke la deg lure av konkurranser på facebook
Interne Eposter kan være falske
Slik sjekker du ukjente lenker i en epost
Unngå å klikke på ukjente filer og linker
Nyttige sikkerhetstips for å minimere risiko
Dele eller ikke dele på sosiale medier.

Vær på vakt mot «wangiri» oppringninger!

Bruker du åpne trådløse nettverk?

Bruk totrinns pålogging på facebook osv
Hvordan lager du sikre passord?
Går du inn i mørke smug nattestid?
Hvilke apper har sugerør inn i mobilen din?
Hva om PC en din får løsepengevirus?
Hvem er disse hackerne?
Skytjenester og jobbdokumenter
Sikkerhetsregler for mobilbruk
Falsk faktura fra Telenor stjeler filene dine

1 comment for “Informasjonssikkerhet i ferien

  1. 21. juni 2017 at 15:12

    Takk for gode tips. Greit å slippe disse problemene i ferien!

Legg inn en kommentar