Kan vi bruke solkrem fra i fjor?

Plutselig er det vår og pskeferie. Solen varmer for første gang på lenge, og dette kommer overraskende på mange. Så når vi pluttselig finner ut at det kan være lurt å smøre oss med et lag solkrem, går de fleste av oss i skapet og ser om vi har noe stående fra i fjor. Ofte er det også denne solkremen fra i fjor som blir pakket ned og tatt med på påskeferie. Men er dette greit? Er solkremen fortsatt holdbar? Beskytter den enda mot solen?

Som regel kan vi bruke solkrem fra i fjor

I følge eksperter på området vil det ofte være greit å bruke solkrem fra i fjor. I hvert fall dersom du har kjøpt en EU godkjent solkrem. Da ska det være et merke på krokken eller flesken som betyr at den er holdbar i 12 måneder. Solkremer som er godkjent for bruk i 12 måneder vil ofte også være holdbare lenger enn dette.

Det kommer an på hvordan sokremen er oppbevart

Det kan imidlertid ha betyrdning hvordan solkremen har blitt oppbevart. Dersom du fant den i vinduskarne, i bilen eller på hytta hvor det har vert minusgrader i vinter, kan solkremen ha blitt skadet. Dette kan du merke ved at lukten eller konsistensen er annerledes enn den skal være. Du tenker kanskje at det ikke betyr noe at konsistensen er litt anderleses, men dette kan ha betydning for solbeskyttelsen.

Kjøp en ny hvis du er usikker

Problemet er også ofte at vi ikke husker nøyaktig når vi kjøpte solkremen. Den kan være et år gammel, et og et halvt år eller kanskje vi egentlig kjøpte den for to år siden.Dersom du er veldig usikker her, kan det være lurt å bare kjøpe en ny.

Hvor høy faktor bør vi bruke

Kreftforenigen anbefaler at vi bruker minst faktor 15, og gjerne høyere. Selv om solen ikke er på sitt sterkeste enda, så har de fleste av oss dårlig grunnlag på denne årstiden. Derfor er vi mer utsatt nå enn midt på sommeren. Vi bør bruke solkrem uansett hvor vi befinner oss i landet. Vann og smø reflekterer og forsterker solen med opp til 50%. Og solen når deg selv når det er overskyet.

De beste og de verste solkremene

Anbefalingene her er basert på forbrukerrådets test fra i fjor. Her er det blant annet lagt vekt på at solkremene ikke skal inneholde stoffer som vi ikke vil ha i kroppen. Eksempler på det er hormonforstyrrende stoffer og alargifremkallende stoffer.

De verste solkremene

de verste solkremene

Det mest oppsiktsvekkende her er at den ene av disse solkremene er for barn. Det er velidg bekymringsfullt at en solkrem for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer! I tillegg inneholder solkremene også en del andre stoffer vi ikke vil ha i kroppen!

De beste solkremene

De beste solkremene

 • Vichy Capital Soleil Spray Enfants (for barn)
 • Dermica Kids Solkrem (for barn)
 • Dermica Kids Solspray (for barn)
 • Eucerin Kids Sunspray (for barn)
 • Garnier Ambre Solaire Resisto Swim Kids (for barn)
 • Vita Harmoni vannfast solkrem 15
 • Vita Harmoni vannfast solkrem 30
 • Cosmica Sun Milk light formula 20
 • Cliniderm light & matifying
 • Cliniderm Caring protection sun lotion
 • Cliniderm Ultra Light Sun Milk

Fortsatt god påske! Husk solkrem!

Sånn er livets gang!

facebook 3 twitter 3

Følg oss                        Følg oss

 

Legg inn en kommentar