Hvorfor kjøper ikke røykere kartonger i Norge?

Jeg tilhører dette utstøtte folkeslaget. En annenrangs borger. En av dem som ofte ikke får lov til å oppholde seg blant andre mennesker. Nemlig røykerne. Og jeg trives så godt sammen med sigarettene mine, at jeg egentlig aldri har gjort noe seriøst forsøk på å slutte. Jeg vil rett og slett ikke.

Men når jeg er på butikken og kjøper røyk, lurer jeg ofte på hvorfor jeg ikke kjøper en kartong om gangen. For jeg vet jo at jeg må tilbake om et par dage rå kjøpe en ny pakke – og så enda en.. Så hvorfor ikke bare kjøpe en kartong med det samme. Og selv om jeg lurer på dette, gjør jeg det fortsatt ikke. Det hender jeg er framsynt nok til å kjøpe et par pakker i slengen, men aldri en hel kartong.

Kjøper kartonger i utlandet

Når jeg reier utenlands kjøper jeg selvsagt alltid med meg noen kartonger hjem. Dette er selvsagt for de fleste røkere. Uansett hvilket land du er i, er røyken som regel mye billigere enn her hjemme i Norge. Og dessuten er det praktisk. Når jeg kommer hjem med noen kartonger i kofferten, trenger jeg ikke tenke på å kjøpe røy på en stund her hjemme. Og da merker jeg også hvor mye mer jeg får for pengene når jeg handler dagligvarer på butikken – uten å kjøpe røyk.

royk

Gammel vane, pris eller økt forbruk

Men når vi først må kjøpe røyk i Norge – hvorfor kjøper vi da ikke bare en hel kartong om gangen her også. Handler det om gammel vane?

Er det fordi vi er så vant med å kjøpe en og en pakke, at det er vanskelig å omstille seg?royk2

Eller er det fordi systemet med røykautomater er lagt opp slik at det bare er mulig å kjøpe enkle pakker med sigaretter?

Eller er det fordi det blir så dyrt å kjøpe en hel kartong at vi ikke synes vi har råd til det? Men vi har jo råd til det. For vi kjøper jo den samme kartongen fordel over en to-ukers periode uansett.

Eller er det kanskje slik at vi røyker mer hvis vi har mye røyk tilgjengelig. Det kan jo tenkes at røyker mer når vi har mange pakker med sigaretter i skapet. Jeg vert i alle fall at det ofte blir til at jeg drikker mer alkohol når jeg nettopp har vert utenlands å fylt opp barskapet. Det står liksom der og frister.. Jeg har for tiden noen kartonger med røyk liggende fra min siste utenlandsreise. Kanskje jeg skal gjøre et eksperiment. Jeg kommer eventuelt tilbake med resultatene av dette!!

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar