Hvordan klargjøre sykkelen for våren

I dag har jeg fått hjelp av min snille pappa til å gjøre sykkelen klar for sesongen. Med litt stell og olje er den good to go 😉

En sykkel kan vare i mange år med riktig stell og oppbevaring.

Før du tar sykkelen i bruk etter vinteren trenger den stell, enten du har trosse salt, snø og sludd eller bare latt sykkelen stå i ro.

Vask

Vask sykkelen skikkelig med grønnsåpe eller zalo. Bruk en svamp og tørk godt av ramma. Det er viktig at den er fri for sand, skitt og salt.
Når du er ferdig med vasking er det kjede og tannhjul sin tur. På disse må du bruke avfettingsmiddel. Snurr pedalene rundt mens du sprayer kjede. La middelet virke noen minutter før du børster løs smuss og fett med en børste, svamp eller klut.

Smøring

Start alltid sesongen med smøring av sykkelen. Smør kjedet med kjedeolje og bruk en tynnere olje til sykkelsjekksmøring av bakgir, framgir, mekanismen for å låse gaffelen (hvis du har), klikkpedaler (hvis du har) og girhendeler. Tørk av overflødig olje for å unngå at det tiltrekker seg skitt. Du bør også smøre gir- og bremsewirer. Det gjøres ved å gire til det letteste giret, gir så ned igjen uten å røre pedalene. Da blir wiren slakk, slik at du kan løsne den fra festene. Så sprayer du olje rett på vaierne og trekker strømpene frem og tilbake over det smurte stedet. Gjenta gjerne behandlingen. Blir ikke giringen bedre av dette, må du skifte vaiere og strømper.

Gir og bremser

*** Local Caption *** Vedlikehold av sykkel, Atle Kvålsvoll gir tips.

Sjekk at gir og bremser fungerer som de skal. Bremseklossen må treffe felgen helt plant. Klossene har tydelige spor som markerer grensen for hvor slitte de kan bli. Har du nådd denne, må klossene skiftes.

Når det gjelder vaiere, er det lurt å løsne dem, slik at du også kan smøre delene som går inne i strømper. For å løsne, girer du ned til det laveste giret uten å trø. Da er vaierne slappe, og du kan fjerne dem fra festene. Så tar du olje på et papir eller en klut og smører dem godt inn. Dersom sykkelen din har skivebremser, må du passe på at det ikke kommer olje på skivene.

Dekk

Pass på at dekkene dine ikke har sprekker. Finner du det må dekkene skiftes. Det samme gjelder om mønsterets struktur er borte.

Er dekkene fortsatt brukbare, må du huske å fylle luft. Maksimalt trykk står på kanten av dekket. Pump luft opp til så nær maksimalt trykk som mulig.

Sykler du med lite luft i dekkene, blir det tyngre å sykle. Det gir også enormt slitasje på dekkene.

Løft opp sykkelen og rull på hjulet. Det skal rulle helt jevnt, ikke danse fra side til side. Gjør det det, bør du oppsøke et verksted for å se om de kan rette det opp. Hvis det ikke går an, må du hjulet skiftes.

 

Håper det står like bra til med din sykkel som med min. Nå er det vår og bilen skal blir stående oftere og oftere. Det er herlig med en sykkeltur og kjenne vinden fly gjennom håret.

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

1 comment for “Hvordan klargjøre sykkelen for våren

Legg inn en kommentar