Kolonien Cafe på Dale i Sandnes

Området Dale i Sandnes har i mange år fungert som institusjonsområdet for Rogaland psykiatriske sjukehus. Selv om vedtak om nedleggelse av sykehuset kom allerede i 1980 ble sykehuset først stengt som psykiatrisk sykehus i 2001. Fram til 2004 hadde Sentralsykehuset i Rogaland fremdeles avdeling for rusrelatert psykiatri på Dale. Området på Dale er nå kanskje best kjent på grunn av det attraktive turområdet Dalsnuten som ligger like ved. Etter at Dale i lang tid har ligget ubenyttet, har nå BR industrier og TS byggtjenester kjøpt opp området. De ønsker å etablere et selvforsynt Dale som innebærer næring, energi, bolig, turisme og båtliv. For å markere at en ny epoke er i gang, er nå Kolonien Cafe åpnet. Kolonien Cafe har fått velidg god respons, med over 500 besøkende alledrede første helgen. Dette er et godt besøkstall med tanke på den landlige beliggenheten. Området er for øvrig selvsagt fortsatt åpent for allmenheten akkurat som før.

Bakgrunn

Kjetil Mehlum og Sindre Vika som driver den nye cafeen, er begge aktive turgåere i området, og har mye forkjærlighet til Dale. Dette kommer blant annet av at far til Kjetil vokste opp på Dale ettersom farfar Sigurd Mehlum var maskinsjef der i mange år. Da Kjetil og Sindre hørte at Dale ble solgt, tok de rett og slett kontakt med de nye eierne for et mulig samarbeid.

Kolonien Cafe

Kjetil forteller at bygningen cafeen holder til i hadde navnet Kolonien den gangen den var en del av et sykehus. Kolonier på sykehus som Dale var vanlig i likhet med administrasjonsbygg, herreavdeling og kvinneavdeling. Ettersom det er et ønske å bevare historien på stede så godt som mulig, valgte de å kalle den nye cafeen for Kolonien Café.

2016-06-25 16.41.13 2016-06-25 18.41.38

Disse driver cafeen

Kjetil Mehlum og Sinde Vika møttes for mange år siden i resturantbransjen, hvor de jobbet sammen som et team. I senere tid har de begge jobbet i andre bransjer. Da Sindre ble rammet av den problematiske situasjoen i oljebransjen, bestemte de seg for å slå seg sammen og satse på mat. De etablerte firmaet MatValget AS, som Kolonien Cafe er en del av.

Åpningstider for Kolonien Cafekolonien1

Kolonien Cafe holder åpen hver helg fra kl. 12.00 til kl. 18.00. Men de er fleksible med stengetidene slik at cafeen gjerne stenger senere ved behov. Nå om sommeren er det mange aktie turgåere i området hver dag. Derfor har cafeen også åpent på hverdagner. Ettersom foretaket er helt nytt, må Kjetil og Sindre prøve seg litt frem i forhold til åpningstidene. Foreløpig har de valgt å åpne kl 10:00 på hverdager. Informasjon om åpningstider finner du også på nettsidene MatValget.no, og på facebook.

Menyen

På menyen finner du alltid hjemmelaget lapskaus, nystekte vafler, pølse i brød/lompe, forskjellige kaker, kaffe/te, brus og is. På søndager vil det i tillegg være en “dagens rett”. Det kan for eksempler være kjøttkaker i brun saus eller komlemiddag. Temaet for middagsrettene vil være tradisjonell husmannskost. Tilsvarende vil det på lørdager bli servert “dagens suppe”.

kolonien kolonien3

Den gode maten

Vi har selvsagt i all diskresjon besøkt cafeen, snakket med personalet og smakt på maten. Vi anbefaler absolutt at du tar en tur innom Kolonien Cafe dersom du befinner deg i Sandes-området. Maten er kjempegod, og betjeningen veldig hyggelig. Dessuten er det åpenbart mye historie og flott natur tilnyttet området.

Kjetil forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på maten. For tiden er kokken en godt voksen dame med mye lidenskap for mat og spesielt for husmannskost. I tillegg har hun bred erfaring innen kantinearbeid.

Ettersom det også i forbindelse med dette prosjektet skal opprettes en matkasse, er Kjetil og Sindre i ferd med og opprette et kokkelag som skal arbeide videre med matlagingen for både Kolonien Cafe og matkassen.

2016-06-25 16.35.51 kolonien2

Matkassen Matvalget

Kjetil Mehlum  og Sindre Vika er også i ferd med å lansere MatValget, som er en matkasse i likhet med Godt levert og Adams matkasse. Men istedet for å levere råvarer og en oppskrift, leverer MatValget en kaloribasert matkasse med alle måltider ferdiglaget, rett hjem på døren.

Kjetil Mehlum forteller at markedet for matkasser i dag er stort:

“Folk blir ikke mindre travlere og ønsker gjerne hele jobben gjort. Da snakker vi om alt fra planlegging til selve matlagingen, og ikke bare ukas middager men hele dagens meny; frokost, mellommåltid, lunsj, middag og kvelds ferdiglaget og levert hjem på døren!”.

Å spise sunt har blitt viktigere enn noen gang, og dette med god grunn mener Kjetil. Det er ikke alle som har tid eller kunnskap til et sunt kosthold. Derfor har Matvalget laget en egen kalorikalkulator på hvor man kan skrive inn alder, vekt, høyde, trening og egne mål. Deretter beregnes en anbefalt kalorimengde pr. dag, og hvis kunden ønsker det, kan denne beregningen danne grunnlag for hvert måltid som blir levert. Da vil veien til ønsket mål bli mye lettere.

kolonien4

Fremtidsplaner og Kolonien Cafe og Matvalget AS

Kolonien Café er allerede åpen, men cafeen skal fortsatt utbedres. Blant annet kommer det en kaffestue som skal innredes med sofa som orginalt kommer i fra Dale sykehus. Det arbeides også med å få skjenkebevilning til neste sommer. De store lokalene skal også brukes til arrangement og utleie. Akkurat nå er gutta i full sving med lansering av den nye Matvalget matkassen.

Mer informasjon finer du på Matvalget.no og på deres facebooksider.

 

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar