Hvordan lager du sikre passord?

Antallet tjenester vi må huske passordet til, vokser og vokser. Da er det lett å ty til samme passord som vi brukte sist.

 

Men det gjør ikke du!

Her kan du lære hvordan du kan lage forskjellige sterke passord, og attpåtil huske dem.

 

Et hav av passord

Det som kjennetegner et godt passord, er at det er langt, komplisert og gjerne fullt av spesialtegn.Det gjør det langt vanskeligere å knekke for programvare hackere benytter. Et svakt passord kan knekkes på sekunder. Samtidig er det ofte krav om å bytte passord jevnlig.passord3

Da kan det fort bli en utfordring å huske alle sammen, og mange har derfor lett for å ty til det samme passordet, om og om igjen.

 

Tips 1: Bruk setninger

Noe av det viktigste du kan gjøre, er å ha forskjellige passord på ulike tjenester. Vi anbefaler at du bruker en fast setningsstamme i passordene. Legg deretter til et ord du assosierer med tjenesten (men ikke navnet på tjenesten).

Galdhøpiggen er 2469moh #twitre

Galdhøpiggen er 2469moh $regninger

 

Tilpass setningene dersom mellomrom, enkelttegn eller spesialtegn ikke godtas.

Galdhopiggener2469mohtwitrepassord1

 

NB: Ikke bruk disse eksemplene, men bruk kreativiteten og lag din egen unike setningsstamme. Bruk gjerne ord med særnorske bokstaver.

 

Tips 2: Bruk passordhåndterer

Et alternativ er å bruke et program som håndterer alle passordene dine, som for eksempel 1Password, LastPass og RoboForm.

Med et slikt program trenger du kun å huske ett «hovedpassord». Alle andre passord er beskyttet av hovedpassordet. Når du benytter en passordhåndterer, er det viktig at hovedpassordet erveldig sterkt og 100 % unikt. Enkelte passordhåndterere har også innebygde passordgeneratorer og kan i tillegg fylle ut innloggingsskjemaer for deg.

 

Noe som passer for deg?

Det viktigste er at du finner en strategi som passer for deg, slik at passordene ikke blir et ork. Prioriter gode passord der det trengs. Jobbens e-post er viktigere enn Spotify. Hvorfor ikke bruke tre minutter på de viktigste passordene med én gang?passord2

 

Mer informasjon

Her kan du lese om hvordan det ikke skal gjøres: Dette er de verste passordene (digi.no)

Her kan du se en sammenligning av de beste passordhåndteringsprogrammene: The Best Password Managers for 2015(pcmag.com)

 

Les også:

Les også:
Går du inn i mørke smug nattestid?
Hvilke apper har sugerør inn i mobilen din?
Hva om PC en din får løsepengevirus?
Hvem er disse hackerne?
Skytjenester og jobbdokumenter

Vi blir også veldig glade hvis du vil følge opp på Facebook eller Twitter

Legg inn en kommentar