Må man være idiot for å lage en populær blogg

De senere årene er blogging blitt stadig mer populært. De mest populære bloggerne har til og med oppnådd kjendisstatus som følge av bloggene sine. Vi hører til og med om enkelte som har sagt opp jobben sin for å leve av bloggen i stede. Disse bloggerne fremstår nærmest som den nyeste formen for reality-kjendiser. Det er nå til og med laget enkelte TV serier basert på videoblogging!

Så hvem er så disse kjendisbloggerne? Hvorfor er dette blitt så populært?

I utgangspunktet skulle en jo tro at det første en må være i besittelse av for å bli en populær blogger, er gode skriveferdigheter. God skriftlig formuleringsevne kombinert med et unikt budskap. For en må vel ha noe spesielt å dele med verden for at andre skal bruke tid på å lese det?  Fullstendig feil ser det ut til. Populære bloggere kan være svært unge, helt ned i ungdomsskolealder. Språket kan godt være av muntlig karakter – og ordene er ikke alltid riktig stavet.

Et konkret budskap eller en spesiell holdning ser ikke heller ut til å være en forutsetning. Mange skriver om sitt eget liv fra dag til dag. De skriver om de små og store utfordringene de møter i hverdagen, og om hvordan de planlegger å løse disse. Etterpå kommer gjerne oppfølgeren i forhold til hvordan dette gikk. Teksten er ofte illustrert med bilder eller videoer av bloggeren på det aktuelle tildspunktet. De hverdagslige utfordringene er mange og variable. Men noen av de mest populære bloggerne klarer å tiltrekke seg stor oppmerksomhet med utfordringer som; problemer med å nappe øyebryn, velge den riktige hårfargen, finne et passende antrekk eller hva de skal si ein bestemt gutt eller jente.

Bloggere finnes av begge kjønn, men det ser ut til at det oftest er jenter som oppnår såkalt kjendisstatus. Gutter blogger kanskje oftere om en bestemt interesse de har som for eksempel sport eller teknologi. Disse bloggene kan også bli veldig populære, men da fortrinnsvis innenfor et miljø med den aktuelle interessen. Det ser ut til at jenter i større grad enn gutter bruker bloggen sin som en slags dagbok. Mange jenter lager også matblogger med oppskrifter, og noen av disse har også blitt veldig populære.

Men det kan virke som om det er enkelte av disse dagbokbloggene (også kalt rosabloggere) som har oppnådd størt suksess. Enkelse av dem er til og med nesten fast innslag i noen av landets størte aviser. Hvorfor? Er det så enkelt som at vi mennesker har en umettelig treng til innsyn i andres privatliv? Og hvorfor er det ofte de mest banale og tåpelige bloggene som tiltrekker seg størst oppmerksomhet?

Tradisjonelt har folk gjennom tidene brukt mest tid på å lese aviser og andre tidsskrifter eller bøker med faglig innhold. Dernest gjerne romaner fra anerkjente forfattere. Fortsatt foretrekker nok de fleste å oppdatere seg på faglig innhold fra pålitelige kilder. Men det har etter hvert vokst frem en kultur av mennesker som ikke får med seg andre nyheter enn dem som tilfeldigvis blir postet på sosiale medier. Mennesker som synes det er langt mer interessant å bruke tiden sin morsomme bilder, videoer og enkel underholdning fra sine favorittbloggere. Bøker leser de aldri.

Så må man være idiot for å lage en pooulær blogg?

Mange av innleggene hos bloggere som har fått stor oppmerksomhet er så dumme, at det går an å stille seg spørsmål ved hvorvidt det hele er sant eller fabrikert. Mange av de unge jentene som deler privatlivet sitt med verden setter seg selv i et svært dårlig lys. Forstår de virkelig ikke problemet med å ta hårføneren med seg inn i dusjen? Med å prøve Bher foran webkameraet? Med å fortelle verden hvor de er og hva de gjør til enhver tid? Eller bare later de som for å få oppmerksomhet? Kanskje litt av begge deler? Det skal nok en usannsynlig mengde med fantasi til fo rå fabrikere livet sitt fullstendig. Spesielt når bloggen skal oppdateres flere ganger daglig.

Grensene for hva som er interessant med andre menneskers privatliv ser ut til flytte seg stadig mer  i retning av hva andre synes er morsomt og underholdende. Det er ikke lenger interessant å lese om hva venner og kjente har bedrevet av normale aktiviteter. Ikke heller hva de har spist til middag eller hva ungene deres foretar seg til enhver tid. Det er mye morsommere å følge hva den dumme blondinen har å formidle i dag. Og dessuten er det smittsomt. Ettersom dagbokbloggene blir stadig mer populære, blir de også flere. Mange av leserne kommer snart fram til at dette er noe de også kan få til – og så lager de sin egen versjon. For å lykkes med å tiltrekke seg oppmerksomhet blant alle konkurrentene, må bloggerne derfor bli stadig mer oppfinnsomme. De strekker seg til det ekstreme i utleveringen av seg selv for å bli sett. Noen tror nok også at de skal bli rike. Enkelte av dem blir det kanskje også. Om ikke akuurat rike, så er det noen som i hvert fall tjener penger på bloggen gjennom annonsering. Noen blir kanskje også sponset med produkter som produsenten ønsker at bloggeren skal skrive om eller vise fram. Men de alle fleste oppnår nok dessverre ikke annet enn å drite seg ut.

Og det ser det ut til at en må være forberedt på å gjøre en hel del av for å oppnå status som såkalt kjendisblogger. Ved å til enhver tid framstå som så tåpelig som overhodet mulig, kan DU oppnå den populære statusen som kjendisblogger..!! Lykke til!!

Sånn er livets gang.

facebook 3 twitter 3

Følg oss                    Følg oss

Legg inn en kommentar