Nå må du huske å stille klokken

Natt til søndag blir sommertid til vintertid. Men hvilken vei skal du stille klokken?

Som vanlig skjer skiftet fra sommer- til vintertid den siste helgen i oktober. I år skjer det natt til søndag 29. oktober.

Og da kommer spørsmålet mange stiller seg hvert halvår: Hvilken vei skal vi stille klokken?

En huskeregel som kan være nyttig, er at vi alltid skal stille klokken mot sommeren. Det betyr at vi nå på høsten skal stille klokken tilbake.

Mange mobiler og andre digitale produkter stiller klokka selv, men for eksempel veggur, armbåndsur, klokker på ovner og vekkerklokker må stilles.

 

Vet du hvorfor vi stiller klokken?

Fra og med natt til søndag kan du sove en time lenger fordi vi stiller klokka en time tilbake og går over til vintertid. Men hvorfor gjør vi det?

Den enkle forklaringen er at EØS-avtalen sier at vi skal gjøre det, gjennom et EU-direktiv fra 2001. Alle medlemsstater skal stille klokken en time fram siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober.

Det tyske imperiet var det første landet som under første verdenskrig innførte sommertid. Ved at arbeidstiden startet tidligere og sluttet tidligere, fikk de en time ekstra med lys, og landet sparte på sårt tiltrengt kull. Snart fulgte mange land etter. I Norge er sommertiden blitt avskaffet og innført flere ganger, siste gang i 1980.

Les også

Legg inn en kommentar