NSB Buss for tog på jærbanen fungerer ikke

I år som i fjor velger NSB å innstille alle tog på jærbanen i skolens sommerferie. Det skal angivelig utføres arbeid på anlegget i perioden. Som alternativ setter de opp buss for tog. Det vil altså si at det skal kjøres buss i stede for tog slik at passasjerene har et alternativt transporttilbud på strekningen Stavanger – Egersund. Men i praksis er det ikke mange som klarer å benytte seg av dette tilbudet. Buss for tog fungerer nemlig ikke!

Stopper ikke på alle stasjoner

Buss for tog stopper ikke på togets vanlige stasjoner. For eksempel kjører bussen direkte fra Stavanger til Sandnes, og unnlater da å stanse ved hele 4 stasjoner. De fleste som bor på denne strekningen blir altså avskåret fra å bruke tilbudet. De som bor nærmest kan kanskje komme seg inn til Stavanger eller Sandnes sentrum for å ta buss for tog derfra, men da møter de snart på neste problem.

Følger ikke togets avgangstider

Buss for tog følger nemlig ikke togets normale avgangstider. De fleste som reiser med tog til og fra jobb, er avhengig av å følge en  innarbeidet rutine både morgen og ettermiddag. Barn skal leveres og hentes, og i tillegg er mange avhengige av korresponderende transport, som følger sine vanlige rutetider. Da blir det viktig at man i hvert fall vet når buss for tog skal gå. Men da møter man neste problem.

Personalet vet ikke

I det aller minste burde det være enkelt å skaffe seg oversikt over sommerruten på NSB sine sider. Det er det ikke! Og personalet vet ikke mer enn passasjerene. Ved de stasjonene toget stopper ved står NSB personal i gule vester. Men de vet heller ikke når buss for tog er forventet å komme til stasjonen. På spørsmål fra oss om når det kommer buss fra Sandnes til Stavanger svarer de at:

  • Den kan komme om 5 min eller om en halvtime. Vi vet ikke. Ta heller Kolumbus sin rute nr 2. Den går der borte.

Dårlig fremmøte

Alt dette medfører at det er svært få som benytter seg av buss for tog på jærbanen i sommer. I hvert fall på strekninger som også dekkes av vanlig rutebuss. Undertegnede kjørte som eneste passasjer fra Stavanger til Sandnes i morgentrafikken.

Ikke godt nok NSB

Dette er ikke godt nok NSB! Det er kun lærere som har fri i skoleferiene. Vi andre må på jobb som vanlig. Tilbudet som settes opp må være tilgjengelig for dom som vanligvis bruker toget. Bussen må stanse på togets vanlige stasjoner, og avgangstidene må være forståelige for både passasjerer og personalet.

I fjor stanset buss for tog på alle stasjoner. Vi oppfordrer NSB til å benytte denne ordningen for fremtiden. Det medfører noe forsinkelse i forhold til vanlig rute. Men ventetiden kompenseres med at man ikke må reise inn til sentrum først. Og det viktigste er at tilbudet kan benyttes av alle som vanligvis bruker toget.

Les også: Bussjåfører er maktsyke mennesker

Legg inn en kommentar