Røyk er farligere enn snus

Røyk er farligere enn snus.
Men det betyr ikke at snus er UFARLIG.

Alle vet jo at de som røyker har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer og kreft enn de som ikke røyker. Røyking er hovedårsaken til lungekreft, som er den kreftformen flest dør av i Norge.

Snus benyttes ofte for å trappe ned eller kutte ut sigarettforbruket. De fleste snussom snuser er tidligere røykere.

Men snus inneholder også kreftfremkallende stoffer, øker risikoen for kreft i spiserøret og bukspyttkjertelen. Ved bruk av snus får du også tilbaketrukket tannkjøtt som kan føre til ising i tennene.

Både røyk og snus er avhengighetsskapende.

Mange idrettsutøvere bruker snus i stedet for røyk. En av grunnene til dette er nok fordi snus ikke påvirker lungenes evne til å ta opp oksygen slik som røyking gjør. Idrettsutøvere er avhengig av at lungene fungerer optimalt.

Røyking fører til redusert oksygenopptak, dårligere kondisjon, raskere melkesyre og stiv muskulatur.

Tilheling av skader og musklenes evne til å restituere seg tar lengre tid hos røykere.

Men snusing påvirker også den fysiske prestasjonsevnen negativt. Puls og blodtrykk stiger når man snuser, i liket som med røyking. Nikotin gjør slik at blodårene trekker seg sammen og hjerte må jobbe hardere. Dette varer så lenge du har snusen under leppa. Pga nedsatt blodtilførsel vil skader leges saktere.

Hva med e-sigaretter? Er disse ufarlige? E-sigaretter har potensial til å få e-sigarettrøykere til å slutte. Men kan også rekruttere ungdom til å begynne/bli avhengige av nikotin. Selve e-sigaretten er ikke et tobakksprodukt, men inneholder jo som ofte nikotin. Selv om det i dag ikke er lov å selge e-sigaretter med nikotin i Norge.

Så hva bør man velge?
Det beste blir vel kanskje bare å kutte ut både røyk og snus? 😉

Kilder: Røyketelefonen & Kreftforeningen

                                                         facebook 3 twitter 3

ølg oss                   Følg oss

1 comment for “Røyk er farligere enn snus

Legg inn en kommentar