Slik unngår du spam

Spam er egentlig navnet pÃ¥ billig hermetikkjøtt, servert i ufyselige mengder. Det brukes i dag om ubedt, masseutsendt søppelpost, som de fleste av oss har fått “smake”. Om vi skal leve i en digital verden, må vi regne med at det er kjeltringer der også.

Hva er spam?

Spam kan kan for eksempel være epost med fristende tilbud «du ikke kan si nei til», det kan være fisking etter opplysninger og kanskje vedlegg med ondsinnet programkode.

Alt dette med hensikt å loppe oss for penger, eller – verre – lure oss til å gi opplysninger som kan brukes i angrep mot datamaskinen vår.

Spammerne er oppfinnsomme og prøver å ligge teknologisk foran forsvarerne. Selv med solide og oppdateret spamfiltre, vil noe kunne trenge gjennom.

Spammerne er dessuten blitt flinke til å lage tilforlatelige meldinger som det er lett å la seg lure av.

Klikke eller ikke

Hver enkelt av os må selv vurdere hva som er ekte og uekte epost og meldinger. Det den enkelte av oss gjør eller ikke gjør kan bestemme om spammeren skal lykkes. For å kunne ta riktig avgjørelse er det lur å  kjenne de viktigste forholdsreglene. Det hele er ganske enkelt, så lenge du bruker hodet. Her får du 3 gode regler:

1 Ikke gi bort e-postadressen unødvendig

Noen samler og selger e-postadresser til spammere, eller spammere kan gjøre innsamlingen selv med «roboter» som kryper rundt på nettet. E-postadresser finnes blant annet her:

– På sosiale medier, f.eks Facebook, eller i diskusjonsgrupper/nettforum

– På nettsider der e-postadressen registreres, for eksempel ved netthandel

– På andre nettsteder som krever at du oppgir e-postadressen din for å få en gave, en tjeneste eller service

Vær skeptisk og forsiktig med å gi fra deg e-postadressen din!

2 Se på detaljene

En del lure-epost som utgir seg for å være fra kjente firmaer eller selskaper, ber deg gi opplysninger om kredittkort eller passord. Utformingen kan være svært lik en ekte e-post, med firmaets logo osv. Men detaljer kan avsløre jukset.

Virksomheter med rent mel i posen vil imidlertid ikke be deg om slike opplysninger pr e-post.

For kort tid siden var det Telenor som ville ha penger fra noen av oss som var så (u)heldige at vi fikk den falske e-posten inn på skrivebordet. Se på bildet: «Utsikt faktura», hva er det for noe rart? – der røper de seg.

Slett slike e-poster direkte uten å klikke på noe!

3 Sjekk med avsender først

En annen lure-variant: Noen som jobber med økonomi eller dokumentarkiver får en e-post som ser ok ut, der en linjeleder du kjenner eller vet hvem er, ber deg overføre et beløp i forbindelse med en kontrakt som haster.

Eller – du må sende visse elektroniske dokumenter til lederen, gjerne med taushetsbelagte opplysninger. Men er det egentlig fra lederen, dette var da en uvanlig måte å gjøre det på for henne..¦.? Er f.eks avsenderadressen ekte? En telefon kan avkrefte eller bekrefte.

Slike falske e-poster har mange ganger ført til tap av viktig informasjon eller økonomisk tap, fordi noen har gått på kroken uten å sjekke agnet først.

Sjekk alltid med avsender først dersom du er i tvil.

Oppsummering

Vær oppmerksom på e-poster der noen vil at du skal oppgi informasjon via lenker, eller ber deg se på vedlegg. Det kan væe «faktura», purringer på «faktura» og/eller oppfordringer til å åpne vedlegg. Og dersom du virkelig har vunnet en stor premie, finner de nok en annen måte å kontakte deg på.

Les også:

Ikke la deg lure av konkurranser på facebook
Interne Eposter kan være falske
Slik sjekker du ukjente lenker i en epost
Unngå å klikke på ukjente filer og linker
Nyttige sikkerhetstips for å minimere risiko
Dele eller ikke dele på sosiale medier.

 Vær på vakt mot «wangiri» oppringninger!

Bruker du åpne trådløse nettverk?

Bruk totrinns pålogging på facebook osv
Hvordan lager du sikre passord?
Går du inn i mørke smug nattestid?
Hvilke apper har sugerør inn i mobilen din?
Hva om PC en din får løsepengevirus?
Hvem er disse hackerne?
Skytjenester og jobbdokumenter
Sikkerhetsregler for mobilbruk
Falsk faktura fra Telenor stjeler filene dine

1 comment for “Slik unngår du spam

Legg inn en kommentar