Tilfeldig eller Planlagt!?

Jeg flyttet for ikke lenge siden til nytt nabolag. Selv om det nå er noen måneder siden, har jeg fortsatt dårlig oversikt over hvem alle naboene er, og på om jeg kjenner noen som bor i nærheten. I dag da jeg skulle innom nærbutikken en tur, traff jeg tilfeldigvis en gammel bekjent som jeg ikke har snakket med på flere år. Sammentreffet var både overraskende og hyggelig, og vi ble stående utenfor butikken å prate. Det viste seg at hun også tilfeldigvis hadde flyttet til nabolaget for ikke så lenge siden. Derfor brukte hun altså samme nærbutikk som meg. Da kunne vi jo like godt slå følge et stykke på vei hjem. Det viste jeg også at vi tilfeldigvis trener på samme helsestudio og at vi foretrekker det samme utestede på byn.

Dette var mange tilfeldigheter syntes jeg. Og dermed var hodet mitt i gang med å fundere over begrepet tilfeldighet.

Motstykket til tilfeldig blir planlagt. Det vil si å legge en plan eller ha til hensikt å gjøre noe. For eksempel å planlegge en ferie eller planlegge å gifte seg.

Tilfeldig betyr derimot at noe er vilkårlig. Som en tilfeldig forbipasserende.

Spørsmålet omkring hvorvidt noe er tilfeldig eller ikke blir da slik jeg ser det hvorvidt hendelsen er planlagt eller ikke.

Jeg hadde jo planlagt å gå på butikken da jeg traff min bekjente der. Jeg vet ikke hvorvidt hun hadde planlgt det samme. Men ettersom det viser seg at vi bor i samme området kan det neppe ses på som tilfeldig at vi traff hverandre på butikken. Men butikken har jo lang åpningstid, og vi hadde jo ikke planlagt å treffes der. Var det derfor litt tilfeldig likevel?

Dersom vi begge er medlemmer av samme treningsstudio, er jo dette også i og for seg en planlagt handling fra begges side. Og vi har kanskje også faste dager vi pleier å trene på. Kanskje til og med faste tider. Derfor kan det vel neppe ses på som en tilfeldighet dersom vi møter hverandre der til våre faste tider? Men dersom vi ikke har planlagt å treffes og treffer hverandre utenfor de vanlige treningstidene? Blir det da tilfeldig?

En annen hendelse som ofte omtales som tilfeldig er når vi treffer naoben i syden. Da sier vi ofte til venner og kjente når vi kommer hjem – Gjett hvem jeg traff i Spania i sommer..?

En ferie er også en hendelse som ofte er planlagt lang tid i forveien. Så selv og hverden du eller naboen din vet om at den andre planlegger å reise til Spania i sommer, så er det vel tilfeldighet at dere treffes der? Men hva så med spontanferier? Når du bestiller en hopp på tur og så treffer naboen på flyet. Blir det da mer tilfeldig?

Det hele kommer sikkert litt an på hvor stor vekt vi skal legge på sannsynlighet i denne sammenheng. Å treffe naboen på butikken eller på et treningsstudio i nærheten er jo rimelig sannsynlig. Også i Spania eller ved andre populære reisemål for nordmenn er det forhåndsvis sannsynlig at man treffer noen man kjenner. Det ville kanskje fremstå som mer tilfeldig å treffe denne naboen i Peru..?

Det aller minst sannsynlige jeg kan komme på er å vinne i Lotto! Så små sjanser for sammentreff må i hvert fall anses for å være tilfeldig. Og så føler jeg meg rimelig sikker på at den tilfeldig forbipasserende mannen på gata er en tilfeldighet! Men hva om vi begge hadde planlagt å gå den veien?

lotto

Det eneste jeg får ut av dette er at tilfeldigheter nok ikke alltid er så tilfeldige som vi skal ha det til. Likevel klarer jeg ikke helt å kunkludere med hva som er hva her. Hva synes du??

Og lykke til i uken lottotrekning!

Sånn er livets gang

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

Legg inn en kommentar