Unngå å klikke på ukjente filer og linker

Vi har alle gjort det. Vi mottar en epost med et vedlegg. Og selv om vi ikke kjenner inneholdet i vedlegget, så klikker vi på det likevel. Og ofte inneholder slike vedlegg virus eller anen skadelig programvare som installeres på maskinen din. Her får du noen gode råd til hvordan du kan unngå å klikke på ukjente filer og linker.

Hvorfor klikker vi på ukjente filer og linker?

Metodene som lurer oss til å trykke på vedlegg eller lenker som bærer skadevare, er gjennomtenkte og spiller på mail1menneskelige basisresponser:

  • Frykt: Det er et problem med PC-en din!
  • Drømmer: Du har vunnet en million kroner!
  • Bekreftelse: Noen har tittet på Facebook-profilen din!
  • Nysgjerrighet: E-posten virker å være et feilsendt tilbud fra en kjent person — spennende!
  • Tillit: Du har mottatt en e-post fra banken din.

Tenk et lite øyeblikk — hvilke av disse metodene kunne du ha falt for?

Vær oppmerksom

I forhold til sikkerhet gjelder det å tenke og handle som om fienden allerede er på innsiden. Tenk litt på det også. Uansett om fienden er en proff hacker, organisert kriminell eller fiendtlig stat, er de inne i nettverket ditt. Ikke fei det vekk med at firmaet ditt er for lite eller at det ikke gjelder dere. Du vet ikke hvem som står bak eller hvilken informasjon de er ute etter, og hva de skal bruke den til. Plutselig kan du for eksempel få en invitasjon til et interessant seminar, med dagsprogrammet som vedlegg.Da er det viktig å være oppmerksom på om dette kan være riktig.

Ha gode rutiner

I tillegg til å være oppmerksom, er det lurt å ha gode rutiner.Hva gjør du når du får en e-post fra sjefen med et uvanlig mail2spørsmål? Kan det være noe muffens? Og vet du hvordan du bør forholde deg til passord, mobilsikkerhet og sosiale medier?

Oppsøk profesjonell hjelp!

Får du betennelse i blindtarmen, opererer du ikke deg selv med tapetkniv.Vi søker alle profesjonell hjelp når vi ikke er 100 % sikre på at vi klarer oss på egen hånd. Og hva om du plutselig står overfor en mesterhjerne fra for eksempel den kinesiske cyber-hær? Det er ingen skam i å be om hjelp. Tvert imot er det et tegn på at du er trygg på deg selv. Hvis du mottar en merkelig epost på jobb, er det kanskje noen der som kan hjelpe. Skjer det privat, kan du for eksempel kontakte PC leverandøren din, og høre om de kan hjelpe.

Les også:

Nyttige sikkerhetstips for å minimere risiko
Dele eller ikke dele på sosiale medier.

 Vær på vakt mot «wangiri» oppringninger!

Bruker du åpne trådløse nettverk?

Bruk totrinns pålogging på facebook osv
Hvordan lager du sikre passord?
Går du inn i mørke smug nattestid?
Hvilke apper har sugerør inn i mobilen din?
Hva om PC en din får løsepengevirus?
Hvem er disse hackerne?
Skytjenester og jobbdokumenter

facebook 3 twitter 3

Følg oss                   Følg oss

1 comment for “Unngå å klikke på ukjente filer og linker

Legg inn en kommentar